Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Hang frekvenciája növekszik, majd csökken

31
Képzeld el, hogy egy egyenes úton állandó sebességgel haladó autóban ülsz, és eközben figyelmesen egy könyvet olvasol. Annak ellenére, hogy elmerülsz az olvasásban, mégis tisztában vagy a téged érő hangokkal. Egy adott pillanatban egy rendőrautó szirénája szólal meg. A hallott hang egyre magasabb (a frekvencia növekszik), majd egy bizonyos pillanattól kezdve egyre mélyebbé válik (a frekvencia csökken).
a) Milyen jelenségnek tulajdonítható ez?
b) Meg tudod mondani a leírtak alapján, hogy a rendőrautó ellentétesen halad - e azzal az autóval, amiben te képzeletben utazol, vagy ugyanolyan irányítással? Indokold a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
frekvencia, dopler, hang
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A leírtak feloldási alapja az ú.n. Doppler-effektus jelensége. Ami abban nyilvánul meg, hogy a hangforrás frekvenciája (az általa „termelt” hang rezgésszáma) megváltozik, amennyiben a hangforrás, illetve a hangot halló megfigyelő egymáshoz képest elmozdul – távolodnak vagy közelednek egymáshoz
A b) pontban vázolt „probléma” abban az esetben oldható meg, ha TUDJUK, hogy az út, amelyen a rendőrautó halad, egy adott irányban sokkal rövidebb (vagy akár le is záródik), mint ellenkező irányban. Ez esetben ugyanis, ha tudható, hogy korábban nem hajtott be oda rendőrautó, akkor nyilvánvaló, hogy az ellenkező irányból közeledik.
-1