Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Denevér által kibocsátott hang frekvenciája

22
Egy denevér által kibocsátott hang hullámhossza körülbelül 3 mm. Mekkora a denevér által kibocsátott hang frekvenciája, ha a hang sebességét v = 340 m / s értékűnek tekintjük. Hallhatjuk ezt a hangot? Indokold a válaszod.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hang, hullámhossz, denevér, frekvencia
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Most nem túlságosan belemélyedve a rezgéshullámok (jelen példa szerint, a denevérek által kibocsájtott hanghullámok) fizikai „környülállásaiba”, az mindenképpen megállapítható, hogy a denevérek, leginkább ultrahangokat bocsájtnak ki! (A közönséges denevérek a szájukon át, a patkósorrú denevérek pedig a hártyás orrukon keresztül teszik ezt.

Következő megállapításunk az, hogy egy adott hanghullám frekvenciájának értékét az adott hang terjedési sebessége, valamint a hang hullámhosszának HÁNYADOSA értéke adja.

Képletben:
f = v / λ; ahol ’f’ a frekvencia (mértékegysége: Hertz, röviden ’Hz’), ’v’ a vizsgált hang terjedési sebessége, ’λ’ (lambda) pedig a hang hullámhossza.

Az előbbiből, valamint a Kérdésben megadott adatokból követezően, a megoldás az alábbi:
f = 340 m/s / 3 mm => 340 000 mm/s / 3 mm ≈ 113 333 Hz => 113 kHz.
Vagyis a Kérdésben „vázolt” denevér által kibocsájtott hang frekvenciája, 113 000 rezgés, másodpercenként.

Mivel tudható, hogy egy egészséges hallású ember, a 20 Hz és 20 kHz tartományban „elhangzó” rezgéséhullámokat (hangokat) képes érzékelni, ezért a Kérdésre adott végső válasz az, hogy még a legkifinomultabb hallású ember sem képes a megnevezett denevér által a megadott körülmények között kibocsájtott hangot érzékelni!
Módosítva: 11 órája
0