Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztikai próbák

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
407
Az alábbi feladatokban szeretnék segítséget kérni:


A döntési szint minden feladatnál legyen α=0.05.
1.) Egy egyetemista fiú azt gondolta, hogy a lányok fele barna szemű, negyed részük fekete, negyed
részük pedig kék szemű.
A Kárász utcán sétálgatva azt találta, hogy a szembe jövő 60 lány közül 40 barna szemű, 15 fekete
szemű, 5 pedig kék szemű volt. Amennyiben fenti megfigyeléseket véletlen mintának tekintjük,
megállja-e a helyét a fiú feltételezése alfa=0.05 valószínűségi szinten?

3.) 10 menzai vendég 1-től 100-ig pontozta az előző heti ételeket:
X: (Tökfőzelék) 78, 44, 52, 27, 71, 63, 32, 66, 28, 10
Y: (Mákos tészta) 83, 52, 64, 41, 90, 76, 68, 33, 56, 40
a) Számoljuk ki és teszteljük a fenti X és Y változókra a Spearman-féle rangkorrelációs együtthatót.
b) Számoljuk ki és teszteljük a fenti X és Y változókra a Kendall-féle tau (gamma) rangkorrelációs
együtthatót.

4.) Lehet-e a mákos tészta kedveltségének (Y) mediánja 60?

5.) Végezzünk előjel-próbát a tökfőzelék kedveltségére:
Ellenőrizzük a H0: P(X>70)= P(X<70) null-hipotézist.

6.) A 3. feladatban szereplő minta első 6 tagja nő, a második 4 tagja férfi.
Ordinális mérési szintűnek tekintve az adatokat: van-e szignifikáns különbség a férfiak és nők
között abban, hogy mennyire szeretik a mákos tésztát?

7.) Ordinális mérési szintűnek tekintve a két ételre adott pontszámok különbségét: megegyezik-e a
mákos tészta és a tökfőzelék kedveltsége?

8.) A 4. feladatban a mákos tészta kedveltsége egy bővebb mintában:
Y: 83, 52, 64, 41, 90, 76, 68, 33, 56, 40, 14, 18, 30, 52
Az első 4 adat elsős, a második 6 adat másodéves, az utolsó 4 adat harmadéves egyetemistáktól
származik. A fenti adatokat ordinális mérési szinten tekintve van-e szignifikáns különbség a
különböző évfolyamok között a mákos tészta kedveltségében?9.) Nyolc autótípust szakértők értékeltek kényelem (A) küllem (B) és gazdaságosság (C) szerint
A. Kényelem: 6, 8, 6, 8, 7, 3, 1, 9
B. Küllem : 4, 7, 6, 1, 3, 2, 5, 8
C. Gazdaságosság: 7, 5, 4, 6, 3, 1, 1, 2
Ordinális mérési szinten tekintve van-e szignifikáns (nagyságrendi) különbség az autók három
szempont szerinti megítélésében?

Nagyon köszönöm előre is, ha akármelyik feladatban tudsz segíteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
statisztika, próbák
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0