Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.osztály Fizika tz

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1519
Sziasztok fizika tz-ben tudna-e valaki segíteni?14. Feladatsor, Fizika Témazáró dolgozat NÉV:
__________________________________
1. Hogyan változik a Te nyomásod a talajra, ha 2 lábról 1 lábra állsz? _______________
Azért mert __________________________________________________________________
2. Rajzold be az ábrába a kifolyó víz sugarait!

3. Egy téglarakás súlya 12 000 N és a nyomott felület 8m2

. Mekkora a nyomás?

Fs = Fny =
A = =
______
p = ?
4. Egy kamion 30 kPa nyomást fejt 5000 cm2 nyomott felületre. Mekkora a nyomóerő?

5. Egy téglarakás súlya 60 000 N és a nyomás 300 Pa. Mekkora a nyomott felület?

6. Miért nem esik le a papírlap a vízzel telt pohár szájáról?

_____________________________________________

7. Milyen mérőeszközt látsz a képen és mire használják? Karikázd be a helyes
válasz betűjelét!
a) Barométert. A levegő nyomásának mérésére használják.
b) Manométert. A folyadékok nyomásának mérésére használják.
c) Barométert. A folyadékok nyomásának mérésére használják.
d) Manométert. A levegő nyomásának mérésére használják.
8. Rajzold be a közlekedőedények száraiba a folyadék felszínét! Minden szárban legyen folyadék!

9. Mártsunk tintába egy papír zsebkendő sarkát.

Mit veszünk észre?_____________________________________
Mi a jelenség magyarázata?
____________________________________________________
10. Írd le Arkhimédész törvényét! __________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________
11. Egy test először olajban, majd vízben merül el teljesen. Melyik folyadékban hat nagyobb
felhajtóerő a testre? Indokold válaszod!
______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________
12. Hogyan viselkednek a bal oldali oszlopban lévő anyagok, ha petróleumba helyezzük őket?
Tegyél X-et a táblázat megfelelő cellájába!

13. Egy 0,6 m3

térfogatú és 46800 N súlyú vastömböt víz alatt tartunk. A víz sűrűsége 1000 kg/m3
.
Mennyi a kiszorított víz térfogata? ____________________________________________________
Mennyi a kiszorított víz tömege? _____________________________________________________
Mennyi a kiszorított víz súlya? _______________________________________________________
Mekkora felhajtóerő hat az vastömbre? _________________________________________
Mekkora erővel kell tartani a vastömböt a vízben? __________________________________
14. Írd az állítások elé, hogy melyik igaz (i), és melyik hamis (h)!
a) A tengerből az édesvízű folyóba úszó hajó merülési mélysége nő.
b) A vízben lebegő hal átlagsűrűsége egyenlő a víz átlagsűrűségével.
c) A víz alá nyomott fadarabra nagyobb felhajtóerő hat, mintha ugyanez a fadarab úszik a vizen.
15. SZORGALMI FELADAT: A Balatonban úszó hajóra ható felhajtóerő 1600000 N.
a) Mekkora a hajó súlya? Indokolj!

b) Mekkora térfogatú vizet szorít ki a hajó? A víz sűrűsége 1000 kg/m3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

0