Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK / FIZIKA segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
1. feladat
Az űrrepülés egyfajta ballisztikus repülés, melynek során a felbocsátott eszköz eléri a világűrt.

Ha a felszín feletti magasság eléri a 200 km-t, a hajtóművet ki lehet kapcsolni, mivel a légköri fékezés ilyen magasságban minimális. Az űreszköz hosszabb időt is tölthet meghajtás nélkül. Sebessége jellemzően 29 000 km/h, ezzel mintegy 90 perc alatt kerüli meg a Földet.

Ekkora sebességgel mennyi idő alatt tenné meg az űreszköz a Föld-Hold távolságot (384 400 km)?

2. feladat
A Nap-Föld távolság un. 1 CsE = 100 Nap-átmérő = 10000 Föld-átmérő. Megteszi a fény 8,3 perc alatt ezt a távolságot. CsE: (csillagászati egység)

Hány CsE a Nap-Plutó távolság, ha a fény ezt az utat kb. 5,5 óra alatt teszi meg?

3. feladat
Ha egy űrhajós a Holdon elejt egy tollat, a toll hatod akkor gyorsulással esik, mert ott a g(nehézségi gyorsulás) a földi érték hatodával egyezik meg. (g(Föld)=10 m/s2)

Milyen magas sziklán áll a 170 cm magas űrhajós, ha fejmagasságban elejt egy követ és az 3 másodpercig esik? Hány százaléka a szikla magassága az űrhajósénak?

Használjátok fel a távolság meghatározásához az s=g/2*t2 (négyzetes úttörvényt)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

0