Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek légyszi

1414
1 feladat Hozzászólás (diák)


Hozzászólás
Abban különbözik a felszólalástól, hogy az előtted elhangzottakra reagálsz.
a) Megszólítod a hallgatóságot.
b) Megnevezed, mire kívánsz reagálni.
c) Kifejted az álláspontodat, érveidet, cáfolatodat.
d) Megköszönöd a közönség figyelmét.

Gyakorlati szövegalkotás

Ön a környezettudatossági világnap ifjúsági parlamentjébe delegált képviselő. Csoportjukban azzal foglalkoznak, hogy felhívják korosztályuk tagjainak a figyelmét: egyénenként is sokat tehetnek az élhetőbb világért a túlfogyasztó, pazarló társadalomban. Társaival felosztották egymás közt a megvitatandó témákat a felvetett problémakörök szerint; Ön a környezettudatos élelmiszervásárlás és táplálkozás területét választotta, mert ezzel kapcsolatban rengeteg gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, és számos konkrét megoldási javaslatot is szeretne felvetni, tudatosítani.

Írja meg figyelemfelkeltő hozzászólását 120-200 szó terjedelemben a környezettudatos élelmiszervásárlás és táplálkozás tárgyában az ifjúsági parlament szakmai napjára! Legalább 3-4 konkrétumra hivatkozzon, és ügyeljen a hivatalos felszólalás műfaji, formai sajátosságaira (kapcsolódás az előző hozzászólókhoz, kapcsolattartó nyelvi formák, további hozzászólás ösztönzése)!

Szerkezet: az alábbi elemeknek kell jelen lenniük a hozzászólás műfaja, formai követelményei szerint:
- kapcsolódás a felvetett témához, a korábbi felszólalókhoz
- a szövegen belül fatikus (kapcsolattartó) elemek (pl.”hozzászólásomban…”),
- felkérés további hozzászólásokra. Amennyiben mindhárom elem hiányzik a fölsoroltak közül a szöveg nem tekinthető vitaindító hozzászólalásnak.


2 feladat

Szövegtípusok: az ajánlás
Felépítése:
- a címzett megszólítása (Tisztelt …!)
- az ajánlott személy megnevezése, illetve az ajánló és az ajánlott személy közti kapcsolat megvilágítása (az ajánlás céljával összefüggésben),
- az ajánlás tárgyának pontos ismertetése (Pontosan mire ajánlod?)
- az ajánlás indoklása (miért ajánljuk őt?), intézkedés kérése
- záróformula (pl. a fentiek alapján méltán ajánlhatom X.Y-t az állás betöltésére vagy a kitüntetésre stb.)
- elköszönés
- dátum, aláírás
- esetleg ha van, mellékletek felsorakoztatása
Fontos még:
- a műfajnak megfelelő választékosság
- bekezdésekre tagolás

3Feladat:
Ön három éve a Diákújságírók Országos Szövetségének tagja. Írjon ajánlást egy barátja számára, aki a DOSZ tagja szeretne lenni! Terjedelem: 120-200 szó
Az írásmű címe: Ajánlás xy részére.

A bevezetésben röviden összefoglalod a témát (a barátod pontos neve, ill. hogy javaslod a tagfelvételét. A tárgyalásban részletezed a gyakorlatát, konkrét eredményeit, képességeit, kettőtök kapcsolatáról is szót ejthetsz (pl. dolgoztatok már együtt). A befejezésben megismétled, hogy mennyire bízol a képességeiben, jövőbeli értékes munkájában. Dátum, elköszönés, aláírás.


Szövegtípusok a munka világában: A kérvény (tanulói)
A kérvény valamilyen hivatalos kérés, írásban történő megfogalmazása. Kérésünk akkor lesz jó, ha ügyelünk a kérvény általános szabályaira, s kívánságunkat ügyesen indokoljuk, megfelelő érvekkel támasztjuk alá. A kérvénynek mint hivatalos levélnek formai követelményei is vannak.

Kérvény formai elemei I.
A kérvény, más néven folyamodvány, olyan beadvány, amelynek írója egy hatóság, egyéb szervezet vagy intézmény vezetőjéhez, vezetőségéhez fordul ügyének kedvező elintézésének érdekében. Mint ilyen, gyakori hivatalos papír.
A kérvény írásakor szem előtt kell tartani a címzett döntési mechanizmusát. A kérést a következők alapján mérlegelik:
• lehetséges-e a kérést teljesíteni,
• nem ütközik-e a kérés teljesítése valamilyen törvényes rendeletbe vagy jogszabályba,
• elég nyomósak-e a kérést alátámasztó indokok,
• valósak-e az indokok.
A kérvény beadása előtt meg kell győződni a fentiek teljesüléséről.
Nem követelmény a szövegszerkesztővel készített beadvány, de a szép külalak érdekében ajánlatos nem kézzel írni.

Kérvény kötelező szerkezeti elemei II.
- címzés: név, cím, címzett (fejlécen),
- feladó (fejlécen),
- tárgy (fejlécen),
- formális megszólítás (Tisztelt X. Y!),
- tagolt szöveg (egymástól elkülönülő 3 szerkezeti egység),
- dátum (végén),
- elköszönő formula,
- aláírás

Kérvény tartalmi elemei III.
A kérvény tartalmilag három részből áll. Az első részben (bevezetés) a kérést kell megfogalmazni, a másodikban (tárgyalás) az indokokat kell felsorolni. Az indokokat, ha lehet, mellékletként csatolt dokumentumokkal igazoljuk. A szöveg hangneme mindig legyen tárgyilagos.
A kérvény vázlata a következő:
• a kérés pontos, részletes megfogalmazása,
• az indokok meggyőző előadása,
• a harmadik bekezdés a kérvény záradéka (a kérés tömör megismétlése vagy pl. „Fenti indokaim alapján bízom kérvényem kedvező elbírálásában” vagy „Fenti indokaim miatt remélem kérvényem méltányos elbírálását.”

A kérelmező legfontosabb adatait, a címzett adatait, megszólítással a címzett nevét vagy titulusát. A kérvény végén kell feltüntetni a beadás dátumát, a kérelmező nevét és aláírását.
Feladat: Gyakorlati szövegalkotás
Önnek iskolájában matematika tantárgyból osztályozó vizsgát kell tennie. Az iskola augusztus 28. reggel 9 órát tűzte ki a vizsga kezdetéül, ám önnek egyéb halaszthatatlan elfoglaltság miatt ez az időpont nem megfelelő. A következő napon azonban ugyanebben az időpontban már meg tudna jelenni a vizsga helyszínén, ezért kérvénnyel fordul az iskola igazgatójához. Írjon az iskola igazgatójának címzett kérvényt, amelyben az időpont megváltoztatását kérelmezi! Levelében adja elő kérését, és fűzzön hozzá a helyzethez logikusan illeszkedő indoklást is! A szituáció leírását legalább három további, a feladat tárgyához kapcsolódó elemmel, személyes tapasztalattal gazdagítsa! Ügyeljen a hivatalos stílus formai és nyelvi követelményeire!
A levélben az alábbi neveket használja: Az iskola neve és címe: Rigóvári Gimnázium, 9991 Rigóvár, Kossuth Lajos tér 1. Az igazgató neve: dr. Kovács László


Feladat:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fogalmazás
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

0