Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyar nyelv 10.o

245
Állapítsa meg hány bekezdésből áll a szöveg! Készítsen vázlatot a szövegből úgy, hogy egy-egy bekezdéshez egy-egy vázlatpont készüljön! Azaz egy bekezdésnyi tartalom lényegét egy szóban, vagy szókapcsolatban írja le!

Kisebb terjedelmű szövegemlékeinket kézzel írott magyar nyelvű könyvek követik. Sajnos, az első eredeti kódexek elvesztek, néhánynak azonban fennmaradt a másolata. A legrégibb teljesen magyar nyelvű könyv, a Jókai-kódex is ilyen másolat. Eredetijét 1372 és 1400 között írhatták, és erről csak jóval később, 1448 táján másolta le kódexünket a budavári kolostorban élő cseri barát. Az eredeti kézirat elveszett. A másolat is csak csonkán, 81 levél maradt ránk…
Az Assisi Szent Ferenc életéről és legendáiról szóló könyv egy latin nyelvű ferences gyűjtemény egyes részeinek fordítása. Ezért emlékünket régebben „Ferenc-legenda” néven is emlegették.
A kódex felfedezője Ehrenfeld Adolf, véletlenül, még diákkorában jutott a könyv birtokába. Toldi Ferenc 1852-ben foglalkozott a kódex nyelvtörténeti és irodalomtörténeti jelentőségével, és tulajdonosáról Ehrenfeld-kódexnek nevezte el. 1925-ben a magyar állam egy londoni árverésen megvette, és akkor Jókai Mór születésének százéves fordulója emlékére a Jókai-kódex nevet kapta.
Nyelvemlékünket jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

0