Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek szépen segítsetek !! Sajnos nem maradt időm megcsinálni és nem értem nagyon megköszönném ha valaki megoldaná !!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
647
Jellemezd az I. főcsoportba tartozó elemek atomjait!
A külső elektronok száma: 1
Hogyan alakulnak pozitív ionná? 1 elektron leadásával
Hogyan változik a rendszám (függőlegesen ) növekedésével
az elektronhéjak száma?
az atomok mérete?
reakciókészség?
2.NÉZD MEG A KÖVETKEZŐ VIDEÓT! A válaszokat a kisfilm alapján tudhatod meg!
Youtube: Nátrium és kálium reakciója vízzel: https://www.youtube.com/watch?v=dXvuMIZLbs8
A nátrium és a kálium tárolásának a módja: levegőtől elzártan petróleum alatt tárolják
A megtisztított fémek felületének színe:…………………………………………………………………
Darabolása:…………………………………………………………………………………………………………….
3.Kis darab megtisztított nátriumot indikátoros vízbe teszünk.
a.) Hol helyezkedik el a nátrium?..............................................................................
b.) Milyen alakú lett?.................................................................................................
c.) Mit „csinál” a nátrium darabka?............................................................................
d.) Mit hallunk?..........................................................................................................
e.)Mi az indikátor neve?.............................................................................................
f.)Milyen színű lett az oldat?.......................................................................................
g.)Milyen kémhatást jelez?.........................................................................................
Magyarázat, következtetés:
a.)Mi az elhelyezkedés oka?........................................................................................
b.)Mi az alakváltozás oka?...........................................................................................
c.)Mi a mozgás oka?.....................................................................................................
d.)Mi a hang oka?.........................................................................................................
e.)Indikátor neve:……………………………………………………………………………………………………....
Mi a kémhatás oka?.......................................................................................................
Mely részecskék keletkezését bizonyította
a nátrium mozgása?........................................................................................................
az oldat kémhatása:………………………………………………………………………………………………………
Írd le a reakció egyenletét!
………………………………+………H2O = …………………………………..+H2
3.Írd fel szavakkal az alkáli fémek és a víz reakcióját!
…………………………………+………………………………..=alkáli-hidroxid + …………………………………….
A reakciók mely csoportjába sorolható a kölcsönhatás? TKV.109.oldal
Szerkezeti változás alapján?....................................................................
Indoklás:……………………………………………………………………………………………….
A belső energia változása alapján?..........................................................
Mi igazolta ezt a kísérletekben?...............................................................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

0