Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ohm - Kirchhoff II törv. – Generátorok Thevenin helyettesítő képe, teljesítmény számítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
1. Motorháztető fel..., terhelés nélkül rámérünk az akku kapocsfeszültségére és a multiméter 12,6 voltot mutat. Ez az
akku nyugalmi (üresjárási) feszültsége (azaz terhelés nélküli kapocsfesz) Uo = Uk =12,6V
– pl. ha nincs bekapcsolva semmi, a slusszkulcs be sincs dugva. A gyakorlatban persze ilyenkor is vannak csekély
fogyasztású aktív fogyasztók, pl. a központi zár/riasztó készenlétben van, és ha jelet kap azonnal nyit/riaszt, stb..

1.a. hogyan van az akkumulátoron belül a 6 db elemi cella összekötve ha azok névleges feszültsége 2V, a személyautó-
akku névleges feszültsége pedig mint közismert : 12 V?

1.b. Mekkora a feszültségmérő ellenállása, hogy a mért érték nem térjen el a valóságtól?
2. Amikor 20 Amperes árammal terheljük (pl. a HiFit nagy hangerő hallgatjuk , a motor áll, csak az akkuról megy)
pl. a HiFi működik csak, akkor az akku kimenetén azaz kapcsain Uk = Ut = 12 V terhelési feszültséget mérünk, azaz 20 A
terhelés mellett a kapocsfeszültség 12 Voltra esik. ( Az Rt terhelő ellenállással modellezzük a autó HiFit! )
2.a. Mekkora az akku Rb belső ellenállása, Rb=?Ω
2.b. a Pt – terhelésen leadott villamos teljesítménye, Pt=?Watt
2.c. Pv – a veszteség azaz az akku belső Rb ellenállásán eső teljesítmény Pv=?Watt
3. Indítózunk, a HiFi automatikusan Off, tehát az akkut csak az indítómotorral terheljük, aminek az áramfelvétele 100 A.
3.a. mekkorára esik az akku kapocsfeszültsége (máshogyan Ut a terhelésen eső Fesz.) indítózás közben Uk = Ut=?Volt
3.b. mekkora z Rb ellenálláson eső Pv teljesítmény=?Watt (azaz mekkora teljesítmény melegíti az akkut belülről)
3.c. mekkora a terhelésen eső telj. azaz az indítómotor felvett villamos teljesítménye Pt=?Watt
3.d. mekkora mechanikai teljesítménnyel forgatja a benzinmotort az indítómotor ha a hatásfoka 86 %? Pmech=?Watt
3.e. ez a mechanikai teljesítmény hány lóerőnek felel meg? Pmech=?LE
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

0