Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

151
Egy vállalkozó szélmalmot szeretne építeni. Egy tudományos folyóiratban a következőket olvasta: "Hasznosítás szempontjából ígéretesnek azok a helyek nevezhetők, ahol a szélsebesség átlagosan legalább 4,5 m/s"

A, A folyóírat közölte négy terület szélsebesség-eloszlását. Az alábbi szélsebesség-megoszlásgörbék azt mutatják, hogy a különböző sebességtartományokba eső szelek hány százalékos előfordulással jellemzők egy adott területen.
Figyelembe véve a folyóirat megállapításait és a négy megoszlásgörbét, melyik területre telepítse szélmalmát a vállalkozó?
- A
- B
- C
- D

B, a vállalkozó felépítette a szélmalmot. Számításokat végzett és, azt tapasztalta, hogy a malom által egy óra alatt termelt energia (E) a szél átlagsebességének (v) harmadik hatványával arányos. A pontos összefüggést az alábbi egyenletben fejezte ki:
E= 0,06*v3
ahol az energia wattban, a sebesség pedig km/h-ban van megadva. Számítsd ki, hogy hány Watt energiát termel a szélmalom, ha egy órán keresztül állandó erejű, 20 km/h-s szél fúj! ______ Watt

C, Írd le, hogy nézne ki az egynapi szélenergia-mennyiséget (Enapi) megadó képlet, ha azt a szél átlagsebességének (v) segítségével szeretnénk kiszámítani!

2. feladat megújuló energia

Az elektromos energiát erőművekben és megújuló forrásokból is előállíthatják, például szélerőműparkokban. Az elektromos energiát ezután az ország legkülönbözőbb pontjaira juttatják el, ahol éppen szükség van rá. A fogyasztókhoz az elektromos energiát távvezetékeken és transzformátorállomásokon keresztül jut el. A lenti térképen jelöld be, hogy melyik a legalkalmasabb hely egy új szélerőműpark felépítésére!

Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned a szélerőműpark helyének kiválasztásakor:

• A szélerőműparkoknak legalább 0,75 km-re kell lenniük a lakott területtől.

• A hegyvidékeken és a tenger felől a szárazföld felé sokszor fúj a szél.

• A szélerőműparkoknak elég messze kell lennie a vándormadarak útvonalától.

• Az erdőben álló fák leárnyékolhatják a szelet, amitől a turbinák leállnak.

Méretarány: 1 cm = 1 km

Jelöld meg X-szel azt a helyet a térképen, ahova szerinted föl kéne építeni a szélerőműparkot! Magyarázd meg, miért ezt a helyszínt választottad!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0