Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények

Főoldal » Középiskola » Fizika
321
Egy dugattyúval elzárt hengeres tartályt képzeljünk el, függőleges helyzetben, a dugattyú van fönt (úgy, mint az órán az orvosi fecskendő). Adatok: a tartály, és így a dugattyú keresztmetszete: A=2cm2; a dugattyú tömege: m=6 dkg; a külső levegő nyomása: plev=105 Pa (N/cm2); a levegő kezdeti térfogata: V1=16 cm3

Első kérdés: Mennyi a tartályban bezárt levegő nyomása? Mennyi lesz a térfogata, ha a dugattyúra ráteszünk egy m*= 25 dkg tömegű testet? (T nem változik)

Második kérdés: Mennyi lesz a bezárt levegő térfogata, ha nem terheljük a dugattyút a súllyal, viszont a bezárt levegőt a kezdeti T1=18 0C hőmérsékletéről felmelegítjük T2= 39 0C –ra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 10.osztály, Gimnázium, gáztövények
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0