Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osztó többszörös oszthatosàga

Főoldal » Középiskola » Matematika
891
Sziasztok ebben kèrnem a segitsèget
Osztó, többszörös

Igaz vagy hamis?
1│42 (jelentése: 1 osztója 42-nek)
2│6 (jelentése: 2 osztója 6-nak)
3│12
2│5
3│10
4│2
23│23
2⸡6 (jelentése: 2 nem osztója 6-nak)
3⸡7
Írja fel két természetes szám szorzataként a következő számokat!
Például: 200 = 4 · 50

400; 2424; 56413; 31252
Mi kerülhet az ismeretlenek helyére?
9│2a3
(9-cel akkor osztható egy szám, ha számjegyeinek összege osztható 9-cel)
3│5b31
(3-mal akkor osztható egy szám, ha számjegyeinek összege osztható 3-mal.)
6│6b42
(6-tal akkor osztható egy szám, ha osztható 2-vel és 3-mal is.)
5│4x3y
(5-tel akkor osztható egy szám, ha 0-ra vagy 5-ra végződik.)
12│5x3y4
(Akkor osztható egy szám 12-vel, ha osztható 3-mal és 4-gyel is.)
45│6x53y
(Egy szám akkor osztható 45-tel, ha 5-tel és 9-cel is osztható.)
30│52x3y
(Egy szám akkor osztható 30-cal, ha osztható 5-tel és 6-tal is.)
36│3c72d
(Egy szám akkor osztható 36-tal, ha osztható 4-gyel és 9-cel is. 4-gyel akkor osztható egy szám, ha az utolsó két számjegyéből képzett szám osztható 4-gyel.)
Egyszerűsítse az alábbi törteket!
780024750=
8752635=
15121080=
Írja fel a következő számok legnagyobb közös osztóját és legkisebb közös többszörösét!
16; 28
45; 150
105; 180
12; 24
7; 13
Egy kikötőben 2018. január 3-án együtt van 4 hajó. Az első négyhetente, a második nyolchetente, a harmadik 12 hetente és a negyedik 16 hetente tér vissza a kikötőbe. Találkoznak-e még 2018-ban mind a négyen?
Az országút egyik oldalát fasor szegélyezi, a fák 12 méterenként állnak. A másik oldalon villanypóznák állnak 75 méterenként. Egy bizonyos helyen az út két oldalán egymással szemben áll egy oszlop és egy fa. Milyen távolságonként ismétlődik meg ez a találkozás?
Számítsa ki az alábbiakat!
[123; 126] =
(899; 1147) =
(945; 1386; 1701) =
[1188; 1368] =
Váltsa át az alábbi számokat tízes számrendszerbe!
10111012
123214
101012
12034
3334
56028
Írja át a számokat kettes, hármas, illetve négyes számrendszerbe!
12
64
100
321
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

0