Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
1. Egy 4 l –es henger felénél rögzítünk egy elhanyagolható súrlódással mozgó dugattyút, ami a hengert két térrészre osztja. A külső és belső hőmérséklet azonos, a hengerben lévő levegő nyomása a külső nyomás 4 –szerese. Az egyik térrészből egy csapon át lassan kiengedjük a levegő felét, majd feloldjuk a dugattyú rögzítését. A folyamat közben a hőmérsékletet állandónak tekinthetjük. A dugattyú egyensúlyi helyzetében hogyan osztja el a két térrészt? Mekkora a két térrészben a nyomás? Legalább mekkorának kell lenni az eredeti nyomásnak, hogy a folyamat így végbemehessen?

2. Egy Torricelli-kísérletben a 120 cm hosszú, 1 cm2 keresztmetszetű csőbe levegő jutott, ezért a higanyba 20 cm mélyen merülő csőben 60 cm magasan áll a higany, miközben a külső légnyomás 750 Hgmm . Mennyi (külső légnyomású) levegő került a csőbe?

3. Egy kezdetben (A állapot) 280 K hőmérsékletű, normál nyomású, 1 dm3 térfogatú oxigéngáz nyomását dugattyúval zárt tartályban melegítéssel a 4 –szeresére növelik (B állapot). Utána izoterm folyamatban a nyomást az eredeti értékre viszik vissza (C állapot), majd a gázt állandó nyomáson (lassan) az eredeti térfogatra nyomják vissza.
cV=650 Jkg·K
TB= ?
TC= ?
QAB= ?
∆Eb BC= ?
WCA= ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0