Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika beadandó feladatok SOS ??!!!

312
1. feladat: A vákuumbeli fénysebesség 300ezer km/sec. Egy vákuumban 700 nanométer hullámhosszú fénysugár egy ismeretlen anyagba lép be, ekkor a fénysugár hullámhossza 600 lesz. Hány Gigahertz lesz a fény frekvenciája ebben az ismeretlen anyagban?

2. feladat: Egy vákuumban haladó fénysugár egy "10" fokos törőszögű prizma egyik lapjára "20" fokos beesési szöggel érkezik. Hány fokkal téríti el a prizma ezt a fénysugarat, ha a prizma anyagának törésmutatója (1,25) ?

3. feladat: Egy vákuumbeli fénysugár egy üveg határfelületére érve, egyik része az üvegben halad, másik része visszaverődik. Az üveg törésmutatója (2). Hány fokos az üvegbe belépő fénysugár törési szöge, ha a megtört fénysugár és a visszavert fénysugár egymásra merőleges?

4. feladat: Egy vákuumbeli fénysugár egy párhuzamos felületekkel határolt üveglapon halad át, az üvegnek a törésmutatója (1,75). A fénysugár az üveglapra "40" fokos beesési szöggel érkezik. A fénysugár "10" mm-rel tolódik el az üveglapon történő áthaladás során? Hány cm vastag az üveglap?

5. feladat: Egy akvárium mélysége (140) cm, az akvárium egy folyadékkal van tele. Az akváriumot függőlegesen nézve, az akvárium (60) cm mélynek látszik. Mekkora az akváriumban levő folyadék környezetének a folyadékra vonatkoztatott törésmutatója?

6. feladat: Luke Skywalker egy olyan fénykarddal küzd Darth Vederrel, amely fényének hullámhossza "200" nanométer. Darth Veder a fénykard fényét "400" hullámhosszát nanométernek érzékeli. Hány ezer km/sec sebességgel mozog Luke fénykardja és Veder egymáshoz viszonyítva? Az eredmény előjele legyen negatív, ha közelednek egymáshoz, és az eredmény előjele legyen pozitív, ha távolodnak egymástól.

7. feladat: Egy vákuumbeli fény frekvenciája "500" Terahertz, és ez a fénysugár "400" nanométer vastagságú, (1,75) törésmutatójú planparalel üveglapon halad keresztül, a fénysugár az üveglapra merőlegesen halad. Mekkora fáziskülönbséggel rezeg a fénysugár két részecskéje, ha az egyik részecske az üveglap egyik határfelületén rezeg, a másik részecske az üveglap másik felületén rezeg?

8. feladat: Egy "2" cm sugarú körlap alakú fényforrástól 17 cm távol egy árnyékoló, "4" cm sugarú körlap van. A fényforrás és az árnyékoló körlap síkja egymással párhuzamos, a középpontjukat összekötő egyenes merőleges a fényforrásra és a körlapra. A körlaptól 3 cm távol egy, a körlappal párhuzamos ernyő van, az ernyő és a fényforrás az árnyékoló körlap két különböző oldalán van. Így az ernyőn a körlap árnyéka és félárnyéka látható. Hány cm a félárnyék átmérője?

9. feladat: Egy "2" cm sugarú körlap alakú fényforrástól 17 cm távol egy árnyékoló, "4" cm sugarú körlap van. A fényforrás és az árnyékoló körlap síkja egymással párhuzamos, a középpontjukat összekötő egyenes merőleges a fényforrásra és a körlapra. A körlaptól 3 cm távol egy, a körlappal párhuzamos ernyő van, az ernyő és a fényforrás az árnyékoló körlap két különböző oldalán van. Így az ernyőn a körlap árnyéka és félárnyéka látható. Hány cm az árnyék átmérője?

10. feladat. Egy üveggolyó átmérője "11" cm, Az üveggolyó belsejében "9" cm átmérőjű vasgolyó van pontosan az üveggolyó közepén. Az üveggolyó anyagának a környezetére vonatoztatott törésmutatója "1,75". Oldalról nézve az üveggolyót, hány cm-nek látszik az üveggolyóban lévő vasgolyó sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, nehéz, sos, sürgős, beadandó, házi, feladat, házifeladat
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0