Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika órai munka nem az erősségem

Főoldal » Középiskola » Fizika
315
Egy 10 kg tömegű testet 30 méterről ejtettünk le. Mennyit változott a test helyzeti
energiája?
Kezdetben a test helyzeti energiája Eh = m*g*h
Eh = 10 kg* 10 m/s2* 30m
Eh= 3000 J
Mikor a földre ér, helyzeti energiája nulla. Tehát 3000 J-lal csökkent a helyzeti energiája.
4. Egy 30 fokos hajlásszögű, 10 m hosszú lejtő tetejéről csúszik lem egy test. Mekkora
sebességgel ér a test a lejtő aljára, ha
a.) nincs súrlódás,
b.) a lejtő és a test közötti csúszási súrlódási együttható 0,3 ?
a. ) Ebben az esetben a lejtő tetjén lévő test helyzeti energiája átalakul mozgásivá. Vagy
a munkatételt is alkalmazhatjuk. A nehézségi erő munkája okozza a mozgási energia
megváltozását.
b.) A kezdetben meglévő helyzeti energia egy része a súrlódásra fordítódik, másik része
pedig a test gyorsítássára. A másik gondolat, a munkatétel. Munkát végez a ehézségi erő
és a sórlódás. ezen munkál összege okozza a mozgási energia megváltozását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0