Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Irodalom

75
Sziasztok! Az alábbi feladatokban kellene a segítségetek: (Minden kérdésre 2-3 mondattal kell válaszolni):

1.
Olvasd el Thomas Mann Mario és a varázsló című elbeszélését! Milyen fogalmakat használ az elbeszélő az előadás megnevezésére? Változik-e véleménye az est előrehaladtával? Mikor mondja ki egyértelműen, hogy mit is látunk a színpadon?

2.
Jellemezd néhány szövegbeli jelzővel Cipollát! Hogyan határozza meg mesterségét az elbeszélő? Milyen üzeneteket olvas ki Cipolla külső megjelenéséből, ruházatából?

3.
Az elbeszélés fontos eleme, hogy az elbeszélő, aki a történetet maga is ,,előadja", egy másik előadóról, másik művészről beszél. Cipolla milyen tulajdonságai előtt hajt fejet?

4.
Létezik-e akaratszabadság a varázsló szerint? Hogyan befolyásolja a mutatvány végkimenetelét az akarat és az ellenszegülés?

5.
Az elbeszélésben fontos szerepet kapnak a gyerekek. Milyen sajátosságai vannak az újra és újra megjelenő gyermeki nézőpontnak? ( A műből vett példákkal támasszátok alá.)

6.
Hol jelenik meg az elbeszélésben Mario, és mikor bukkan fel ténylegesen a történetben? Mi a szerepe? Meg tudja törni a varázsló erejét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

0