Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris kongruenciák?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
387
Nem tudtam ott lenni előadáson, viszont nézegettem jegyzeteket, de annyira nem értem. Szóval ezek a házik:


4x kongruens 27 mod 84

Ha minden igaz, úgy kell kezdeni, hogy megnézem a 4-nek és a 84-nek az lnko-ját, ami 4, de a 4 nem osztja a 27-et, ezért nincs megoldás. (?)


4x kongruens 27 mod 43

Itt lnko(4,43)=1, ami azt is jelenti, hogy ennyi megoldása lesz. 4x-43y=27 diofantikus egyenletet kapok, de nem tudom, hogy ez a jó út-e, illetve, ha igen, akkor mi a menete.


4x kongruens 26 mod 82

lnko(4,82)=2, 2 osztja a 26-ot, szóval lesz megoldás. Leoszthatunk 2-vel, így lesz 2x kongruens 13 mod 41, és akkor itt elvileg 41 megoldás lesz? Egyet megtaláltam, a 27-et.


Tudna valaki ebben segíteni? Köszönöm szépen.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számelmélet, osztás, lineáris, oszthatóság, kongruencia, maradékos
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0