Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légnyomás mérése Melde-csővel

Főoldal » Középiskola » Fizika
439
Van egy Melde-csövünk, benne h magasságú higany oszlop, bezár l magasságú levegőoszlopot. A bezárt levegőoszlop magasságát meg tudjuk mérni fuggőleges (l1) és vízszintes helyzetben (l2). A Hg sűrűségét ismerjük, így a nyomását is (h*'ró'Hg*g). A külső légnyomást (p0) kéne kifejezni. A hőmérséklet állandó tehát Boyle-Mariotte torvényt tudjuk alkalmazni. (p1 = p0+pHg; p2 = p0).
p1*l1 = p2*l2 ---> (p0+pHg)*l1 = p0*l2
Hogyan kéne tovább?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0