Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ebben a két fizika feladatban ?

Főoldal » Középiskola » Fizika
299
Niels Bohr 1913-ban továbbfejlesztette Rutherford modelljét.
Szerinte csak bizonyos sugarú pályákon keringhetnek az elektronok.
A maghoz legközelebbi pályán lévő elektron energiája E1 = - 2,18 aJ.
Ha távolodunk az atommagtól a 2., 3., 4., ..., n. pálya energiája En = E1/n négyzet.
Ha egy elektron egy belső pályáról külsőre ugrik, fotont nyel el, ha külsőről belsőre, akkor fotont sugároz ki.
A foton energiája: hf = En - Em.
Mindezek alapján oldja meg a következő feladatokat!


1. Mekkora hullámhosszúságú fotont bocsát ki az atom, ha egy elektronja a 3. pályáról a 2.-ra ugrik?
2. Milyen hullámhosszúságú foton képe a hidrogénatomot ionizálni? (A legbelső pályán lévő elektronját eltávolítani, vagyis energiáját 0-vá változtatni.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0