Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért nem tud a gőzmozdony gyorsan hátrafele menni?

610
Az energia előállítás témakőrnél adták fel a kérdést.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
"Energia előállítása" ilyet ne mondj a tanárnak. Az energiát nem előállítani lehet, hanem az egyik energiaformából a másikba alakítani. Mondjuk hőenergiából mozgási energiává. Vagy kémiai energiából hőenergiává. Stb.

A gőzmozdony tényleg lassabban tud hátrafelé menni, mint előre, de sokat keresgéltem az utóbbi 2 napban, és nem találtam semmi leírást arról, hogy miért. Elvi oka nem lehet neki, mert egyszerűen a másik irányban kell forgatni a kerekeket és az megoldható (meg is van oldva), valami technikai oka lehet. Ahogy az irányváltóról a rajzok vannak, pl. ez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephenson_valve_gear#/media/File:Stephenson_link_animation.gif
ezen nem látszik oka, hogy tolatva lassabb lenne. Ugyanis hátramenetbe úgy lehet kapcsolni, ha a küldött ábrán a függőleges rúd nem a billegő dolog jobb oldalán van, hanem a balon. Ugyanis amikor a jobb oldal felfelé megy, akkor a bal oldal lefelé.
Ami az ábrán felül van, az a gőzgép hengerében a tolattyú (szelep), ami ezen a másik ábrán bal oldalt felül megy jobbra-balra, és azt vezérli, hogy a dugattyú melyik oldalára menjen a gőz:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Steam_engine_in_action.gif

Szóval nem tudom megmagyarázni, hogy mitől lassabb az egyik irány, mint a másik. De ha holnap megtudod a tanártól, nagyon szívesen venném, ha megmondanád nekem is, mert nagyon érdekel, ha már két napot ezzel foglalkoztam :)
Módosítva: 4 éve
1