Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene vlki megoldani, lehetőleg levezetéssel?

Főoldal » Középiskola » Fizika
3063
Villanybojler fűtőszálán 230 V feszültség mellett 7,8 A erősségű áram folyik. A fűtőszál ellenállása: *
29,49 ohm
24,94 ohm
1,8 kiloohm
Egy termoszban forró kávé van. Hozzáöntünk valamennyi hideg tejet. Hogyan változik a termosz tartalmának hőmérséklete és belső energiája a folyamat során? *
• A termosz tartalmának hőmérséklete és belső energiája is csökken.
• A termosz tartalmának hőmérséklete csökken, belső energiája nő.
• A termosz tartalmának hőmérséklete nő, belső energiája csökken.
• A termosz tartalmának hőmérséklete és belső energiája is nő.
Egy kondenzátort állandó feszültségű feszültségforrásra kötöttünk. Hogyan változik a kondenzátor lemezei között a feszültség, ha azokat úgy távolítjuk egymástól, hogy a kondenzátor folyamatosan a feszültségforrásra van kötve? *
• A feszültség csökken.
• A feszültség nem változik.
• A feszültség nő.
Egy pontszerű testre két erő hat, F1 = 3 N északi irányú és F2 = 4 N keleti irányú. Mekkora a testre ható eredő erő nagysága? *
7 N
5 N
1 N

A mellékelt ábrán látható kapcsolásban az R1 ellenálláson háromszor akkora erősségű áram folyik, mint az R2 ellenálláson. Mit mondhatunk az ellenállások arányáról? R1/R2= *
1/√3
3
1/3
Mikor végzünk több munkát? Ha álló helyzetből egy 2 kg-os testet 4 m/s sebességre gyorsítunk, vagy ha egy álló, 4 kg-os testet 2 m/s sebességre? *
• Ha 2 kg-os testet 4 m/s sebességre gyorsítunk.
• Ha 4 kg-os testet 2 m/s sebességre gyorsítunk.
• Egyforma lesz a munkavégzés a két esetben.
Villanybojler fűtőszálán 230 V feszültség mellett 7,8 A erősségű áram folyik. Mennyi a teljesítmény? Mennyi idő alatt melegít fel a bojler 120 liter 20 C-os vizet 90 C-ra? c = 4,2 kJ/(kg⋅C) A feladat megoldását töltsd fel!
Két test egyenletes körmozgást végez. Pályájuk sugara egyforma. A második test kétszer annyi idő alatt tesz meg egy kört, mint az első. Mit mondhatunk a centripetális gyorsulásukról? *
• Az első test centripetális gyorsulása nagyobb.
• A második test centripetális gyorsulása nagyobb.
• A két centripetális gyorsulás egyenlő.
• Csak a tömegek ismeretében dönthető el a kérdés.
Egy állandó térfogatú, lezárt, héliumot tartalmazó tartály hőmérséklete 30°C-ról 10°C-ra csökken. Mi történik a gáz nyomásával, illetve sűrűségével? *
• Csak a sűrűsége változik, a nyomása nem.
• Csak a nyomása változik, a sűrűsége nem.
• Mind a nyomása, mind pedig a sűrűsége változik.
• Sem a nyomása, sem pedig a sűrűsége nem változik.
Hogyan változik a fémes vezető ellenállása a hőmérséklettel? Adja meg a képletet és a benne szereplő mennyiségek megnevezését, mértékegységét! A feladat megoldását töltsd fel!
Egy izzó volfrámszálának üzemi hőmérséklete 2100C. Ezen a hőmérsékleten az izzószál el-lenállása 1210 ohm. Becsüljük meg, hogy mennyi az ellenállása 20 C szobahőmér-sékleten, illetve 40C nyári melegben! A volfrám hőfoktényezője 0,0043 1/C. A feladat megoldását töltsd fel!
Adja meg az elektromos munka kifejezését, a képletben szereplő mennyiségek nevét, mértékegységét! *
Egy ellenálláshuzalt 6 egyenlő részre vágunk, majd a darabokat egymás mellé helyezve, egy kötegbe fogjuk, és a végeken összeforrasztjuk. Hasonlítsuk össze a köteg és az eredeti huzal ellenállását! *
Adja meg az elektromos teljesítmény kifejezését, a képletben szereplő mennyiségek nevét, mértékegységét! *
Két elektrolizáló kádat, egy kicsit és egy nagyot sorba kapcsolunk. A kádakat azonos elektrolittal töltjük fel, majd feszültséget kapcsolunk a két szélső elektródára. Melyik kád esetén válik ki nagyobb mennyiségű fém azonos idő alatt? *
Captionless Image
• A kis kádban.
• A nagy kádban.
• A két kádban azonos mennyiségű fém válik ki.
Egy zseblámpaizzó ellenállása 17,5 Ω , áramerőssége 200 mA. Mekkora az izzószál két végpontja közötti feszültség? *
Egy áramkörben a fogyasztót az áramforrás pozitív és negatív pólusával egyaránt 20 cm hosszú, 1négyzetmilliméter keresztmetszetű, 0,0000178 Ω⋅mm fajlagos ellenállású rézvezető köti össze. Mennyi az áramkörben a teljes vezeték ellenállása? Hány százalékos hibát követünk el, ha az izzó 63 ohmos ellenállása mellett a vezeték ellenállását elhanyagoljuk? A feladat megoldását töltsd fel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-4
Középiskola / Fizika

Válaszok

0