Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika kérdés

337
1. Liofilizálás elsõ lépése, az elõfagyasztás során, az anyagot állandó nyomáson lehûtjük -20 Cº-ra (AB).
2. A nyomást a hármasponti nyomás (611Pa=6,11mbar) alá, 50-100Pa=0,5-1mbar üzemi nyomásra csökkentjük (BC).
3. A szublimációs szárítás során az anyag hõmérsékletének növelésével a jeget elpárologtatjuk (CD).
4. Az utószárítás feladata a ki nem fagyott folyadék elpárologtatása.
- Az elõfagyasztás sebessége nem lehet túl lassú (nagy kristályok roncsolnák a sejtfalakat), se túl gyors (kapilláris csatornarendszer kell a belsõ rétegekbõl szublimáló gõz távozásához).
- A szublimációs határréteg fûtése történhet az anyag felületérõl hõvezetéssel, vagy belsõ hõkeltéssel, mikrohullám alkalmazásával. Ennek sebessége szintén kritikus. Ha lassú, az anyag visszahûl a szublimációs görbétõl balra. Ha gyors, és a keletkezõ gõz nem tud megfelelõen távozni a szublimációs határrétegrõl, a nyomás nõ meg (fel), ezzel a hõmérsélet, ami a fagyott jég olvadásához, a porózus szerkezet összeomlásához vezet.
Mennyi tömegû szárazanyag és víz van 2 kg w= 0.65 kg/kg szárazanyagtartalmú közegben?
Mennyi hõt kell elvonni 2 kg anyag 20 fokról -20 fokra történõ elõfagyasztásakor?
Mennyi munkával létesítünk 100 Pa üzemi nyomást, ha a kamra kezdeti térfogata 10 dm3?
Mennyi lenne a minimális üzemi nyomás -20 fokon?
Mennyi hõt kell közölni a szublimációs szárítás fázisban?
Mekkora legyen az átlagos fûtõteljesítmény. ha a szárítás ideje 48 óra?
A szárazanyag fajhõje: csz= 1.46 kJ/kgK, a víz fajhõje: cv= 4.17 kJ/kgK, a jég olvadáshõje: r= 333 kJ/kg, a jég fajhõje: cj= 2.09 kJ/kgK, a jég szublimációs hõje rsz=2830 kJ/kg.
A víz szublimációs görbéjének közelítésére használjuk a következõ összefüggést:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
termodinamika, liofilizálás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

0