Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
587
1. Liofilizálás elsõ lépése, az elõfagyasztás során, az anyagot állandó nyomáson lehûtjük -20 Cº-ra (AB).
2. A nyomást a hármasponti nyomás (611Pa=6,11mbar) alá, 50-100Pa=0,5-1mbar üzemi nyomásra csökkentjük (BC).
3. A szublimációs szárítás során az anyag hõmérsékletének növelésével a jeget elpárologtatjuk (CD).
4. Az utószárítás feladata a ki nem fagyott folyadék elpárologtatása.
- Az elõfagyasztás sebessége nem lehet túl lassú (nagy kristályok roncsolnák a sejtfalakat), se túl gyors (kapilláris csatornarendszer kell a belsõ rétegekbõl szublimáló gõz távozásához).
- A szublimációs határréteg fûtése történhet az anyag felületérõl hõvezetéssel, vagy belsõ hõkeltéssel, mikrohullám alkalmazásával. Ennek sebessége szintén kritikus. Ha lassú, az anyag visszahûl a szublimációs görbétõl balra. Ha gyors, és a keletkezõ gõz nem tud megfelelõen távozni a szublimációs határrétegrõl, a nyomás nõ meg (fel), ezzel a hõmérsélet, ami a fagyott jég olvadásához, a porózus szerkezet összeomlásához vezet.
Mennyi tömegû szárazanyag és víz van 2 kg w= 0.65 kg/kg szárazanyagtartalmú közegben?
Mennyi hõt kell elvonni 2 kg anyag 20 fokról -20 fokra történõ elõfagyasztásakor?
Mennyi munkával létesítünk 100 Pa üzemi nyomást, ha a kamra kezdeti térfogata 10 dm3?
Mennyi lenne a minimális üzemi nyomás -20 fokon?
Mennyi hõt kell közölni a szublimációs szárítás fázisban?
Mekkora legyen az átlagos fûtõteljesítmény. ha a szárítás ideje 48 óra?
A szárazanyag fajhõje: csz= 1.46 kJ/kgK, a víz fajhõje: cv= 4.17 kJ/kgK, a jég olvadáshõje: r= 333 kJ/kg, a jég fajhõje: cj= 2.09 kJ/kgK, a jég szublimációs hõje rsz=2830 kJ/kg.
A víz szublimációs görbéjének közelítésére használjuk a következõ összefüggést:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
termodinamika, liofilizálás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

0