Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika számolás, körmozgás

503

(4p) Egy liftben álló ember tömege 70 kg. A lift 0,6m/s2 gyorsulással indul. Add meg az ébredő erők nagyságát! Mekkora az ember súlya az egyes esetekben?
(8p) Egy 45°-os lejtőn 10 kg tömegű testet helyezünk. Ehhez kötelet erősítettünk, amit a lejtő tetején lévő csigán átvetettünk, hozzá pedig 2 kg tömeget erősítettünk. Mekkora a rendszerben lévő testek gyorsulása, ha a súrlódási együttható 0,2?
(8p) Egy asztalra 5 kg tömegű testet helyezünk, melynek súrlódása 0,1. Az asztal két végén csigák találhatóak, amiken keresztül a középső testhez egy 1 kg illetve 3 kg tömegű testet kötünk. Határozzuk meg a kötélben ébredő erőket, és a rendszer gyorsulását!
()
()
(5p) Egy talicska saját tömege 30 kg, az alsó harmadánál 100 kg tömeggel terheljük. Mekkora erővel kell tartani a 120 cm hosszú eszközt a legvégénél fogva?
(8p) Egy felfüggesztett pallón utazol, ami mozgócsigához van erősítve. Az együttes tömeg 120 kg. A kötél egyik vége rögzítve van a plafonhoz, majd a mozgócsigán keresztül egy plafonhoz rögzített állócsigán van átvetve. A kötél másik végét fogva felhúzod magad. Legalább mekkora erőt kell ehhez kifejtened?
(4p) Egy egyenlő oldalú háromszöget - pontosabban ilyen alapú hasábot - állítunk a metró padlójára. Mekkora gyorsulásnál borulna fel?
(6p) A Föld felszíne felett 230 km-re űrállomás kering. Milyen erők hatnak a bent lévő emberekre, és pontosan mekkorák? Mit lehet ebből megállapítani?
(6p) Milyen magasan keringenek azok az űrállomások, amik a Föld egy adott pontja felett keringenek? (Az ő rendszerükben a gravitáció éppen a centrifugális erővel egyezik.)


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0