Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika számolás, körmozgás

43

(4p) Egy liftben álló ember tömege 70 kg. A lift 0,6m/s2 gyorsulással indul. Add meg az ébredő erők nagyságát! Mekkora az ember súlya az egyes esetekben?
(8p) Egy 45°-os lejtőn 10 kg tömegű testet helyezünk. Ehhez kötelet erősítettünk, amit a lejtő tetején lévő csigán átvetettünk, hozzá pedig 2 kg tömeget erősítettünk. Mekkora a rendszerben lévő testek gyorsulása, ha a súrlódási együttható 0,2?
(8p) Egy asztalra 5 kg tömegű testet helyezünk, melynek súrlódása 0,1. Az asztal két végén csigák találhatóak, amiken keresztül a középső testhez egy 1 kg illetve 3 kg tömegű testet kötünk. Határozzuk meg a kötélben ébredő erőket, és a rendszer gyorsulását!
()
()
(5p) Egy talicska saját tömege 30 kg, az alsó harmadánál 100 kg tömeggel terheljük. Mekkora erővel kell tartani a 120 cm hosszú eszközt a legvégénél fogva?
(8p) Egy felfüggesztett pallón utazol, ami mozgócsigához van erősítve. Az együttes tömeg 120 kg. A kötél egyik vége rögzítve van a plafonhoz, majd a mozgócsigán keresztül egy plafonhoz rögzített állócsigán van átvetve. A kötél másik végét fogva felhúzod magad. Legalább mekkora erőt kell ehhez kifejtened?
(4p) Egy egyenlő oldalú háromszöget - pontosabban ilyen alapú hasábot - állítunk a metró padlójára. Mekkora gyorsulásnál borulna fel?
(6p) A Föld felszíne felett 230 km-re űrállomás kering. Milyen erők hatnak a bent lévő emberekre, és pontosan mekkorák? Mit lehet ebből megállapítani?
(6p) Milyen magasan keringenek azok az űrállomások, amik a Föld egy adott pontja felett keringenek? (Az ő rendszerükben a gravitáció éppen a centrifugális erővel egyezik.)


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0