Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy relativisztikus összegzés

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
419
u⊞v:=u+v-uv/c; u,v∈ℰ', ahol ℰ' az összegzés érvényességi köre.
Itt is kitüntetett elem (végtelen elem) a c, mert v∈ ℰ' mellett c⊞v=c.
További tulajdonságok u,v∈ℰ' esetén: 1. Ha ||u||,||v||≦c
=> ||u⊞v||≦c. 2. ∃0 (egységelem), ahol 0⊞v=v. 3. Az összegzés
kommutatív, mert u⊞v=v⊞u. 4. Az összegzés asszociatív, mert
u,v,w∈ℰ' esetén u⊞(v⊞w)=(u⊞v)⊞w. 5. Ha ||u||≦c≦||v||<2c
=> ||u⊞v||≥c. 6. Ha c≦||u||,||v|| <2c
=> ||u⊞v||≦c.

4. feladat. Mutassuk meg, hogy a fent definiált összegzés (2c)⊞
(2c)=0 esettől függetlenül algebrailag is tartalmaz ellentmondást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, muveletek, Csoportok
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0