Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki esetleg ki tudná javítani ezt az érvelő fogalmazást? Első sorban helyesírásilag gondoltam, de a tartalmit is nagyon köszi

27
„Ők monostort, templomot
Építenek, hol úgy sípolnak, úgy
Megzengenek, hogy a zarándokok
Táncolni kénytelenek a sáros útcán;
Nekünk pedig nincs egy jó köntösünk,
Melyben magát az ember egy becses
Védszent előtt mutathatná meg a
Templomban.”

Katona József Bánk bán című drámája egyik legismertebb és legfontosabb magyar dráma a 19. századból. Az 1815-ben írt, majd színházban csak több mint 15 évvel később játszott mű története a magyar történelem egyik sötét korszakában játszódik, amikor a királyi biztos, Bánk, a nép igazságát és jogait képviselő hős küzd a hatalom visszaélései és a nép elnyomása ellen.
A kiválasztott idézet Tiborc monológja, egy olyan részlet a drámából, amelyben a parasztok vallásos életmódjáról és a szegénységükről beszél. Tiborc szavai által a dráma társadalmi és erkölcsi problémákat érinti, és rámutat a parasztok nehéz életére és az arisztokrácia elnyomó hatalmára.
Ez viszont nem csak Magyarország területén nagy probléma, hanem hazánk határain kívül is. Rengeteg ember szenved Afrika különböző államaiban és Észak-Koreában azért, mert nem jut ételhez és tiszta ivóvízhez. A földön naponta közel ezer gyerek hal meg ivóvíz hiányában.
Magyarországon szerencsére már sokkal jobb a helyzet, azonban ez nem volt mindig így. Ráadásul Hazánk területén a mai napig is vannak olyan vármegyék, ahol egyes falvakban rengetegen éheznek, és nincs vezetékes víz, gáz meg villany. Röviden amit mi természetesnek veszünk, az pár száz kilóméterre akár a „boldogság álma is lehet”.
A dráma egyik kulcsfontosságú eleme a történelmi és társadalmi háttér ábrázolása, valamint az egyén és a hatalom közötti konfliktusok bemutatása. Bánk karaktere az igazság és az erkölcs megtestesítője, aki bátran szembeszáll a hatalmi és társadalmi igazságtalanságokkal. Ezt a közelmúlt szemével az 1956-os eseményekkel lehet párhuzamba vonni, ha pedig már inkább a 21. századról gondolkodunk, akkor pedig a 2006-os eseményekkel.
A dráma fontos tanulságokkal szolgál az emberi jellem és erkölcs kérdéseiről, valamint az elnyomás és a hatalommal való küzdelemről. A kiemelt monológ pedig tökéletesen tükrözi egy szegény ember fájdalmait. Akár a 13., akár a 21. században járunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
irodalom, dráma, Bánk bán
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

0