Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Novella elemzés.

48
Készülok az érettségire a tavalyi 2023 érettsegi novellaelemzését megpróbálotam megcsinálni.
Valaki rá nézne jó e? Vagy mit csináltam esetleg rosszul. Köszönöm.


Lázár ervin : A kovács

Lázár Ervin írta, a mű azt az üzenet adja át felénk, hogy soha nem bizhatunk, biztosan senkiben és az életben bármikor érhet minket olyan váratlan meglepetés amire nem vagyunk felkészülve.
A cím arra a kovácsmesterre utal aki, furfangosan megviccelte az ördögöt.
A mű műfaja novella, mert rövid terjedelmű kisepikai alkotás, melynek cselekménye egy szálon fut. Kevés szereplője van, a mű befejezése csattanós és több párbeszédédet is tartalmaz.
A mű arrol szól, hogy egy idegen betoppan a Rácpácegresi kovácsműhelybe és megkéri a kovácsmestert, patkolja meg a lovát. Később kiderül az idegenről, hogy ő az ördög mivel összegyürt egy izzó patkót, és kecske laba volt. Tiszteletlensége miatt a kovácsmester a lakossággal megviccelte a nehéz patkókkal aki ennek köszönhetően a föld alá süllyedt.
Az egyik főszereplő Szűcs Lajos kovácsmester, aki értette a dolgát, furfangos és tisztán látó volt, nem lehetett átverni. A másik az ördög akinek erős kén szaga volt, emberfeletti tulajdonságokkal rendelkezett, mert egy izzó patkót pusza kézzel összenyomott és kecske lába volt. Tiszteletlen és akaratos volt a viselkedése.
A mű stílusa egyben meghökkentő, misztikus és vidám, mulatságos is volt egyben.
Olyan motívumok találhatóak meg a műben mint például: a kén szag, a hatalmas, fekete ló aminek szarva is volt és az idegen lába olyan volt mint egy kecskének és ezek az ördög vagy sátán jelenlétére utalnak.
A narrációs sajátosságok, hogy a narrátor nem közli velünk a történet elején, hogy ki is valójában az a bizonyos idegen. Hanem hagyja, hogy a történet szereplői deritsék ki, hogy ő az ördög. Továbbá szerintem a sajátosságok közzé tartozik a narrátor által használt idegen jellegű, régies, szavak és kifejezések használata.
A mű végül arra tanít minket, hogy soha ne legyünk tiszteletlenek senkivel semmilyen helyzetben, mert ráfázhatunk, pórul járhatunk, ahogy az ördög is. Mert a mai napig küszködik Szűcs Lajos nehéz patkóival a föld alatt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

0