Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ali baba és a negyvenkét rabló?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
378
Ki tud magyarázatot adni egy számtani sorozat titokzatos viselkedésére?

A számtani sorozat első tagja `9.859`, a negyvenkettedik eleme `9.900`, különbsége `1`.
Azt tudja, hogy eleget tesz egy érdekes diofantoszi egyenletnek:
`a_n^2=10.000*u_n+v_n`, ahol `u_n=[a_n^2/10.000]` és `n=141-sqrt(u_n+v_n)` és
`1 le n le 42`.

Ugyan vannak más `10.000`-nél kisebb pozitív egészek is (mint például `3.369`, `6.700` vagy
`9.998` stb.), de a megadott tulajdonságra nem ilyen falkaszerű gyakoriságot mutatnak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számelmélet, matematikai_statisztika
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0