Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érdekes matematikai bizonyítások (8. rész)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
359
Az`f(x)^2+g(x)^3=1` függvényegyenlet 3. része. (lásd még https://ehazi.hu/q/133066 valamint https://ehazi.hu/q/133154 kiírást)

Bizonyítandók még következő összefüggések és szabályok.

`f(2*pi_2/3+x)+f(2*pi_2/3-x)=0`
`g(2*pi_2/3+x)-g(2*pi_2/3-x)=0`
`f(2*pi_2/3+x)=frac{3+f(x)}{1-f(x)}`.

Legyen `H={x_k | x_k=2*pi_2/3+k*pi_2, k in ZZ}`. Ekkor `D(f)=RR\\H`; `R(f)=RR`;
`D(g)=RR\\H`; `R(g)=[1; -oo[`.

`int_0^1 frac{-1}{3(1-x^2)^(2/3)} dx=-pi_2/6 approx -0.701091...`
`int_0^1 frac{1}{2sqrt(1-x^3)} dx=pi_2/6 approx 0.701091...`

`lim_(x->-pi_2/3+0) f(x) = +oo`
`f(-pi_2/6)=3, f(0)=1, f(pi_2/6)=0`, `f(2*pi_2/3)=-1`, `f(pi_2/2)=-3`,
`lim_(x->2*pi_2/3-0) f(x) = -oo`; valamint
`lim_(x->-pi_2/3+0) g(x) = -oo`
`g(-pi_2/6)=-2`, `g(0)=0`, `g(pi_2/6)=1`, `g(2*pi_2/3)=0`, `g(pi_2/2)=-2`,
`lim_(x->2*pi_2/3-0) g(x) = -oo`.

`f(x)` függvény monoton csökkenő, míg `g(x)` függvény felülről korlátos a `]-pi_2/3, 2pi_2/3[` intervallumon; `g(x)` függvény monoton növekedő a ` ]-pi_2/3, pi_2/6]` intervallumon; és `g(x)` függvény monoton csökkenő a `[pi_2/6, 2pi_2/3[` intervallumon. Hasonló módon az értelmezési tartomány többi intervallumán is.

Végezetül néhány integrál:

`int f(x) dx=frac{g(x)}{2}+C`,
`int f^2(x) dx=frac{3x+f(x)g(x)}{5}+C`,
`int g^3(x) dx=frac{2x-f(x)g(x)}{5}+C`,
`int f(x)g(x) dx=frac{g^2(x)}{4}+C`.

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy ezeknek a függvényeknek van-e kapcsolatuk
a `cc"P"(z, omega_1, omega_2)` Weierstrass-féle és a `sn(z, k), cn(z, k), dn(z,k)`
Jacobi-féle elliptikus függvényekkel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis, függvényegyenlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0