Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érdekes matematikai bizonyítások (7. rész)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
509
Tovább vizsgáljuk az `<f(0)=1, g(0)=0>` kezdeti értékű `f(x)^2+g(x)^3=1`
függvényegyenletet. (lásd még https://ehazi.hu/q/133066 kiírást)

Viszonylag könnyű bizonyítani, hogy

`(frac{3-f(x)}{1+f(x)})^2 +(frac{-2g(x)}{1+f(x)})^3=1`
`(frac{3+f(x)}{1-f(x)})^2 +(frac{-2(1+f(x))}{g^2(x)})^3=1`

Az a sejtésünk, hogy léteznie kell az `f(u+v)`-t és `g(u+v)`-t
meghatározó két addiciós képlet.

Legyen `pi_2=frac{-4*sqrt(pi)*Gamma(1/3)}{Gamma(-1/6)} approx 4.206546...`

Bizonyítani kell, hogy a fenti `pi_2`-vel, mint periódussal két periódikus függvényhez
jutunk el, amelyek nagyon hasonlítanak az 1890-ben felfedezett Dixon féle elliptikus
függvényekhez. És hasonlítanak a `tan(x)` és `cot(x)` elemi függvényekhez is.

Érvényesek a következő derivációs szabályok:

`f'(x)=-3g^2(x)` és `g'(x)=2f(x)`, valamint `(f^(-1)(x))'=frac{-1}{3(1-x^2)^(2/3)}` és
`(g^(-1)(x))'=frac{1}{2sqrt(1-x^3)}`, ahol

`int frac{-1}{3(1-x^2)^(2/3)} dx =(-1/3)x_2F_1(1/2, 2/3; 3/2; x^2)`,
`int frac{1}{2sqrt(1-x^3)} dx =(1/2)x_2F_1(1/3, 1/2; 4/3; x^3)`.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis, addiciós_képlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0