Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrnégyszögek és húrötszögek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
343
Bizonyítsuk be, hogy egy tetszőleges sugarú körön ugyanazokkal az `(a, b, c, d)` oldalakkal lényegében háromféle húrnégyszög
konstruálható. Elkészítettem egyfajta bizonyítást (lásd a csatolt ábrát) az `a` oldal jobboldali szomszédos oldalának a cseréjével. Lényegében három esetet kaptam: `(a, b, c, d)=>(b, a, c, d)=>(b, c, a, d)=>(a, b, c, d)`. Ugyanez elvégezhető a húrnégyszög tengelyre tükrözött az eredetivel egybevágó húrnégyszögével is. Nem nehéz belátni, hogy az így kapott hat darab húrnégyszög három darabra (páronként tengelyes tükrözéssel) egyszerűsíthető. A kapott transzformációk során lássuk
be, hogy a három darab húrnégyszög négy oldala `(a, b, c, d)` a háromféle átlóval `(e, f, g)` a Ptolemaiosz-tétel alkalmazásával a
következő összefüggést adja:

`(a+b+c+d)^2-(e+f+g)^2=(a^2+b^2+c^2+d^2)-(e^2+f^2+g^2)`

Végezetül bizonyítsuk be a három húrnégyszögre felállítható Pitagorasz-tételt abban az esetben, ha az (a, b, c, d) oldalak közül a `d` a kör átmérője: `a^2+b^2+c^2+e^2+f^2+g^2=3d^2`.

Hasonló sejtést kaptam a húrötszögek esetére. Itt a transzformácókkal a d átmérőn kivül négy oldallal és 10 átlóval számoltam:
`sum_(i=1)^4 a_i^2+sum_(i=1)^10 e_i^2=7d^2`
Ha valaki ezt be tudná bizonyítani, nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pitagorasz-tétel, húrnégyszögek, Ptolemaiosz-tétel
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

0