Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
355
Sziasztok. Elakadtam egy fizika feladattal kapcsolatosan és sehogyan sem tudom kihozni a végső hőmérsékleteket. Egy izobár állapotváltozásról van szó. A megoldásban megpróbáltam felhasználni azt az összefüggést, hogy a hőmérsékleti együttható egyenlő a térfogat osztva a hőméréklet, de csak addig jutottam, hogy a két végső térfogat egyenlő és a két hőméréklet között pedig T1=4T2 az arány. A következőkben csatolom az ábrát. Előre is köszönöm a segítséget.

A feladat:
A két végén vízszintesen lezárt henger alakú csőben normál körülmények között levegő található. A cső két egyenlőtlen részre van osztva egy dugattyú által, amely súrlódás nélkül tud mozogni. A V1 és V2 térfogatokat a V2=2V1 összefüggés kapcsolja össze. Határozzuk meg azt a T1 hőmérsékletet, amelyre a kisebb rekesz levegőjét fel kell melegíteni, és azt a T2 hőmérsékletet, amelyre a nagyobb rekesz levegőjét le kell hűteni úgy, hogy a dugattyú két egyenlő részre ossza a csövet! A fűtési vagy hűtési folyamat úgy történik, hogy V/T=állandó marad.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, termodinamika, hőmérséklet, állandónyomás, hőmérsékletváltozás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0