Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek:)

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
1. Klóros víz 10,00 cm3-éhez feleslegben vett kálium-jodidot adunk, és a keletkezett jódot 15,60 cm3 0,0988 mol/dm3 koncentrációjú Na2S2O3- oldattal titráljuk az alábbi, kiegészítendő egyenletek szerint:
Cl2+I- =
I2 +S2O2-3 = I-+S4O2-6
Határozzuk meg a víz klórtartalmát mol/dm3-ben és g/dm3-ben!

2. 100,0 g tömegű 20 °C-os telített ólom-nitrát oldatból 1000,0 cm3 törzsoldatot készítünk. Ebből 25,0 cm3-es részleteket titrálunk 0,500 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-tioszulfát oldattal úgy, hogy az ólomionokat előzőleg kromátionokkal lecsapjuk, majd a kromátfelesleg eltávolítása után a csapadék kromáttartalmával kálium-jodidból jódot választunk le, s ezt mérjük a tioszulfát mérőoldattal:
Pb2 + CrO2-4= PbCrO4,
PbCrO4+I-+H+ = I2+Cr3+ + Pb2+
I2 +S2O2-3 = I + S4O2-6
Számítsuk ki a 20 °C-on telített ólom(II )-nitrát-oldat tömeg%-os összetételét és oldhatóságát 100g vízben, ha a 25,0cm3 térfogatú ismeretlenre átlagosan 16,25 cm3 0,500 mol/dm3-es Na2S2O3-oldat fogyott!

4. 20 fokon telített nátrium-kromát-oldat 1,000 g-jából 100,0 cm 3 törzsoldatot készítünk. 10,00 cm3 törzsoldathoz, savanyítás után, fleslegben kálium-jodidot adunk, és az oldatot 0,100 mol/dm3-es nátrium-tioszufát-oldattal titráljuk: 8,70 cm3 mérőoldat fogy.
100 g 20 °C-on telített nátrium-kromát-oldatot O fokra hűtve 99 g só válik ki. A maradék oldatból ismét 100 cm3 törzsoldatot készítünk, és 25,00 cm3-ét a fent leírtak szerint megtitráljuk: ekkor 7,50 cm3 mérőoldat fogy
Hány mol kristályvízzel kristályosodik 1 mol nátrium-kromát?
A kiegészítő egyenletek:
CrO2-4 + H+ = Cr2O2-7
CrO2-7 + I- + H+ = Cr3+ + I2 + H2O
I2 + S2O2-3=

5. 1,126 g/cm3 sűrűségű kénsavoldatot tízszeres térfgatúra hígítunk, majd ebből 5,00 cm3-t 0,1085 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hiroxid-oldattal titráljukm, ebből 20,15cm3 fgy.
Határozzuk meg a hígítatlan kénsavoldat koncentrációját és n/n%-os összetételét!
Hány cm3 hígítatlan kénsavoldatot és hány cm3 desztillált vizet kell elegyítenünk, ha 1,000 dm3 pontosan 0,500mol/dm3 koncentrációjú oldatot akarunk készíteni, melynek sűrűsége 1,30 g/cm3?

Nagyon köszii!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

0