Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biológia házi feladat

197
1.) Cukor, keményítő, cellulóz
Hasonlítsd össze a tulajdonságokat!

szőlőcukor répacukor keményítő cellulóz

2.) Ki kicsoda?
Mely szénhidrát-molekulákra jellemzők a következő állítások?

Hidrolízissel két glükóz-molekulára bontható.

Nem redukáló diszacharid.
A mézben nagy mennyiségben megtalálható monoszacharid.
A fotoszintézis elsődleges terméke.
A nukleinsavakban is megtalálható.
A Földön legelterjedtebb poliszacharid építőegysége.

------------------------------------------------------------------------
Glü-kozmológia
Ki gondolná, hogy a szőlőcukor a leggyakrabban előforduló cukor a világon? Fejtsd meg a szöveg hiányzó részeit!

Egy zöld búzaszál lengedez a szélben, miközben a fotoszintézis folyamatában, a zöld színtesteiben szén-dioxidból és vízből a napfény energiáját hasznosítva szőlőcukrot termel. Ez a A azután stabil vegyület lévén könnyen szállítódik is, és a növényi sejtek tápláléka lesz. Részben energiát szabadítanak fel belőle, de tartaléktápanyaggá is alakulhat. Ezt azután a növény maga is felhasználhatja, de pl. a búza növény magjában felhalmozódó B a leendő csíranövénykét táplálja, és egyben a búzából őrölt liszt alapanyaga is.
Számos növény – mint például a burgonya – föld alatti szervében B-t tárol. A következő évben ennek lebontásával jut az áhított szőlőcukorhoz, miközben kihajt a földből. A cukorrépa és a cukornád azonban szőlőcukorból és annak izomerjéből a C-ből álló D-t épít fel, melyet a kávénk, teánk ízesítésére használunk.
Ha a hangyák járnak arra, és elfogyasztják a búzamagot, a belükben a B a bontóenzimek hatására ismét szőlőcukorrá bomlik. Ebből építik fel többek között a vázukat, amelyet az E alkot. E szintén összetett szénhidrát, de egységei nitrogén atomokat is tartalmaznak. Egyes hangyák a boly mélyén gombákat nevelnek, melyek sejtfalát szintén E alkotja. Ha a hangyák megeszik a gombát, E lebontásával módosult (nitrogént tartalmazó) szőlőcukoregységekhez jutnak.
A búza vagy éppen a fű sejtjeinek sejtfalát többek között F építi fel. Ha egy tehén lelegeli a füvet, a belében élő mikroorganizmusok tevékenysége révén F ismét A-ra bontódik. Ennek egy része pl. a májban G formájában tárolódik.
A tehén által termelt tejben megtalálható a A és galaktóz egységből álló H , melyet az elszaporodó tejsavbaktériumok ismételten lebontanak és hasznosítanak, miközben más tejtermékek, sajt, túró kefir jönnek létre.
S mi a titka, hogy e sorokat olvashatod…?


Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

0