Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia házi feladat

32
1.) Cukor, keményítő, cellulóz
Hasonlítsd össze a tulajdonságokat!

szőlőcukor répacukor keményítő cellulóz

2.) Ki kicsoda?
Mely szénhidrát-molekulákra jellemzők a következő állítások?

Hidrolízissel két glükóz-molekulára bontható.

Nem redukáló diszacharid.
A mézben nagy mennyiségben megtalálható monoszacharid.
A fotoszintézis elsődleges terméke.
A nukleinsavakban is megtalálható.
A Földön legelterjedtebb poliszacharid építőegysége.

------------------------------------------------------------------------
Glü-kozmológia
Ki gondolná, hogy a szőlőcukor a leggyakrabban előforduló cukor a világon? Fejtsd meg a szöveg hiányzó részeit!

Egy zöld búzaszál lengedez a szélben, miközben a fotoszintézis folyamatában, a zöld színtesteiben szén-dioxidból és vízből a napfény energiáját hasznosítva szőlőcukrot termel. Ez a A azután stabil vegyület lévén könnyen szállítódik is, és a növényi sejtek tápláléka lesz. Részben energiát szabadítanak fel belőle, de tartaléktápanyaggá is alakulhat. Ezt azután a növény maga is felhasználhatja, de pl. a búza növény magjában felhalmozódó B a leendő csíranövénykét táplálja, és egyben a búzából őrölt liszt alapanyaga is.
Számos növény – mint például a burgonya – föld alatti szervében B-t tárol. A következő évben ennek lebontásával jut az áhított szőlőcukorhoz, miközben kihajt a földből. A cukorrépa és a cukornád azonban szőlőcukorból és annak izomerjéből a C-ből álló D-t épít fel, melyet a kávénk, teánk ízesítésére használunk.
Ha a hangyák járnak arra, és elfogyasztják a búzamagot, a belükben a B a bontóenzimek hatására ismét szőlőcukorrá bomlik. Ebből építik fel többek között a vázukat, amelyet az E alkot. E szintén összetett szénhidrát, de egységei nitrogén atomokat is tartalmaznak. Egyes hangyák a boly mélyén gombákat nevelnek, melyek sejtfalát szintén E alkotja. Ha a hangyák megeszik a gombát, E lebontásával módosult (nitrogént tartalmazó) szőlőcukoregységekhez jutnak.
A búza vagy éppen a fű sejtjeinek sejtfalát többek között F építi fel. Ha egy tehén lelegeli a füvet, a belében élő mikroorganizmusok tevékenysége révén F ismét A-ra bontódik. Ennek egy része pl. a májban G formájában tárolódik.
A tehén által termelt tejben megtalálható a A és galaktóz egységből álló H , melyet az elszaporodó tejsavbaktériumok ismételten lebontanak és hasznosítanak, miközben más tejtermékek, sajt, túró kefir jönnek létre.
S mi a titka, hogy e sorokat olvashatod…?


Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

0