Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9-10 osztály fizika mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
319
1. Egy táska nyugalomban van az egyenes pályán állandó sebességgel haladó vonathoz képest. Milyen mozgást végez a Földhöz képest?

2. a) Mit mutat meg a sebesség?
b) Mi a jele, mértékegysége (nevezzen meg legalább két mértékegységet, és a köztük lévő átváltási arányt is írja le egy példával)?
c) Mit jelent az, hogy a sebesség vektormennyiség?

3. Mit jelent az, hogy egy test gyorsulása 2 m/s²?

4. Egy test fél percig egyenletesen mozog 2 m/s sebességgel. Utána áll 10 másodpercig. Végül még 20 másodpercig 1 m/s sebességgel mozog.
a) Rajzolja meg a mozgás út-idő grafikonját.
b) Határozza meg számítással az első 20 másodpercben megtett utat!
c) Határozza meg számítással az átlagsebességét.

5. Egy kavicsot ejtünk le egy várfalról.
a) Milyen mozgást végez?
b) Mikor tesz meg nagyobb utat? A mozgás első vagy negyedik másodpercében?

6. Mit mond ki a hatás-ellenhatás törvénye?

7. Mi a feltétele annak, hogy egy kiterjedt test teljes mértékben egyensúlyban legyen?

8. Egy autó száraz útról jegesre ér. Hogyan változik a sebesessége és a lendülete? Miért?

9. Mekkora a súlya hozzávetőlegesen a Földön nyugalomban lévő 4,8 kg-os testnek? Változik-e ez az érték, és ha igen, hogyan, ha egy felfelé induló liftben mérjük?

10. Egy m-30 dkg tömegű, v˘1=2 m/s sebességgel mozgó testnek teljesen rugalmasan ütközik egy V2= -5 m/s sebességgel mozgó test. Ekkor az 1-es test megáll, a 2-es test v'2=1 m/s sebességgel mozog tovább. Mekkora volt a 2-es test tömege?

11. Egy 4 kg tömegű test 40 N erővel nyomja az alátámasztást, miközben egyenlően csúsztatjuk. Az érintkező felületek közötti tapadási súrlódási együttható 0,6. Számítsa ki, hogy mekkora a tapadási súrlódási erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

0