Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora volt a moltörtje a széndioxidnak?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
339
Laboratóriumokban gázelegyekből, a széndioxid (CO2) kimosására a „meszes vizes” mosó
helyett a hatékonyabb, de drágább bárium-hidroxid (Ba(OH)2) oldatot is használják, amely a
következő reakcióban köti meg a széndioxidot: Ba(OH)2 + CO2 = BaCO3 + H2O ;
Mekkora volt a moltörtje a széndioxidnak abban a 310,55 K hőmérsékletű, 1,013·105 Pa
nyomású gázelegyben, amelyből 25,36 dm3
-nyit a mosón átvezetve 22,95 dm3
térfogatú,
301,15 K hőmérsékletű, és az eredetivel egyező nyomású gázt kaptunk? Ar(H)=1,01;
Ar(C)=12,01; Ar(O)=16,00; Ar(Ba)=137,34; R=8,314 J/(mol·K); T/K= t/ºC + 273,15; (Az
eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Válasz: 0,06678

Tudnátok segíteni egy részletes megoldásban, mert én sajnos nem tudok rájönni:(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

0