Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös munka!

355
Ha még új vagy az oldalon, akkor érdemes rászánnod azt a pár percet, hogy elolvasd a helyi szokásokat, illemet, viselkedést. Ha már régóta használod, akkor sem árt.

A jobb felső részen találjátok a 'Tedd fel kérdésedet itt!' gombot, erre kattintva megjelenik egy ablak, melynek kitöltése nem kíván semmilyen előzetes ismeretet, de a leírásban sok hasznos tanácsot megtalálsz. Képként csatoltam egy kitöltési útmutatót, amit a leírás alatt megtalálsz.

Néhány jótanács a hatékony együttműködéshez:

- A kérdés legyen jól olvasható. Ne az órán levakart macskakaparásokat fényképezzétek be (csak akkor tedd, ha olvasható mások számára is), ha már veszitek a fáradságot a fotózásra, akkor írjátok le szépen és azt fotózzátok, majd tegyétek fel.
Ha nem tudsz képleteket beírni a kérdésbe, akkor is jó a fotó a könyvből/füzetből (esetleg tábláról). A fénykép, ha lehet, a feladatot célozza meg, ne pedig bogarászni kelljen, hogy melyik kérdés az (ajánlom a szerkesztőprogramokat vagy a célirányos fényképezést). Ha lehet, nem legyen túl homályos, senkinek se folyjon ki a szeme néhány feladat miatt.
A képek feltöltése után ellenőrizzétek, hogy egyáltalán sikerült-e feltenni a képet (sokszor lemarad és mindenki csak néz: a kérdező, hogy nincs válasz; a válaszolni szándékozó meg, hogy nincs kérdés), továbbá azt, hogy olvasható-e.

- Ne egy komplett munkafüzetet, feladatsort rakjatok fel egy kérdésben, mert átláthatatlan állandóan lapozgatni; célravezetőbb minél tagoltabban: egy kérdésben egy, két, legfeljebb három kérdést. Ugyanakkor megnő a valószínűsége, hogy választ is kaptok, ha nem is mindenre, de az is segítség, ha néhány feladatra kaptok választ. A komplett feladatsorokra nagyon kis eséllyel kaptok választ.

- A 'sürgős', 'SOS', 'fontos', 'azonnal', 'máris', 'este hétig kell beadnom...' ezektől nem lesz kész hamarabb; csak akkor, ha éppen ráér, aki hajlandó válaszolni. A válaszolónak nem sürgős. Ezeket könnyen meg tudjátok előzni: Időben fel kell tenni a kérdést. Ha pl. hétvégére kaptok feladatokat, akkor érdemes péntek délután kiírni a kérdést és nem vasárnap este.

- Helyette: 'Segítséget kérek az alábbi feladatban:', 'tudnátok segíteni...', 'szeretnék segítséget kérni...'. Még a 'Léci segíccsetek'-et is megértjük. A 'kéne' sem túl udvarias.

- Megoldókulcsok: Ugyanolyan formán tudunk keresni az interneten, mint ti, ha megtalálható, akkor ti is képesek vagytok rá.

- A 'fizetek érte', 'ne légy gEç| b@$ß^*+ segíts...', nem túl célravezető. A 'nincs rá időm' , azt nagyon sajnáljuk, sírunk is sokat miatta, hogy túl vagytok terhelve.

- Egy témakör cím, hogy rakjunk fel ilyen-olyan feladatokat és oldjuk meg.... ez se túl hatékony, gondolod, hogy találunk ki feladatokat, amit megoldogatunk. Persze erre is megvan az esély, de gyakorló feladatsorokat találtok az interneten.

- Fogalmak, definíciók: ahogy mondani szokták, google a barátod; az itt előforduló segítők se tudnak jobban fogalmazni.

- Nyelv: Az idegen nyelvvel kapcsolatos kérdéseknél a kérdés címében ha lehet, tüntessétek fel azt is, hogy milyen nyelv (angol, német, francia), ezzel megkönnyítitek a válaszolók munkáját.

- Esszé, ppt nem rövid feladat; az osztálytársakkal próbáljatok meg együtt dolgozni, senki sem szán rá innen több órát.

- 'A tanárom is nézi az eházit...' hát az pech, akkor más fórumon kell segítséget kérni.

A kérdés feltevése:

- Fontos a helyes témakör megválasztása; ha nem jó tantárgyat jelölsz meg, lehet hogy aki épp tudná a választ a magfúzióval kapcsolatban, nem olvassa, mert ének témakörben szerepel a kérdésed. Ugyanez még az iskolával kapcsolatban is; attól, hogy nehéznek gondolod a kérdést, ne jelöld főiskolás kategóriában, ha általános iskolás vagy, mert lehet, hogy főiskolás szintű választ fogsz kapni és attól nem leszel okosabb, pedig lehet, hogy általános iskolás szinten is el lehetett volna magyarázni.

A kérdés feltevéséhez mellékeltem egy ábrát (a szöveg alatt).

- A kérdésed címe: Elsősorban megjegyezném, hogy itt NE MAGA A KÉRDÉS szerepeljen, ide csak CÍMÉT kell írnod. Ahogy oda van írva: Max. 1 rövid mondat. Ne az legyen, hogy: 'Meg fogok bukni.', mert azon úgyse tudunk segíteni. De semmiképp ne a kérdést írd be ide, mert az pedig a válasz írásakor nem látszik. Akkor tehát mi legyen a kérdésed címe?

Témakör, esetleg osztály. Néhány példa:

Algebra 6.o.; Exponenciális egyenlet 11.o; Kiegyezés 10. o., optika 8.o., térfogatszámítás 5.o.; mondatelemzés; Német teszt; finn igeragozás; sorozatok, lejtős feladat; pH-számítás; angol fordítás; genetika feladatok; ATP szintézis; Ferde hajítás; Antigoné elemzés; Python feladat; mássalhangzó törvények.

- A kérdést a 'Kérdésed' ablakba kell írni. Az nem baj, ha már van ötleted és nem jön ki az eredmény, azért vagyunk, hogy segítsünk; nyugodtan leírhatod, hogyan gondolkodtál, meddig jutottál el a megoldásban.

Azt azonban meg kell értenetek, hogy az oldal alapvetően a segítségnyújtás miatt van, a kérdés részletes megválaszolása, esetleg megoldása csak extra segítség. Ezért ne erőszakoskodjatok, hogy 'de mennyi lett az eredmény, számold már ki' (számold ki te, a te házid). Általában ki van számolva.

Ha feltetted a kérdést, de észreveszed, hogy elrontottad (elírtál egy számot, lemaradt a kép) egészen addig le tudod venni, amíg nem írtak rá választ.
Ha éppen valaki választ ír, akkor ha nem életbevágó, ne töröld a kérdést, mert válaszadás közben ez nem frissül és elég kellemetlen, hogy fél óra feladatmegoldás után eltűnt a kérdés.

A válaszadókról, válaszokról:

- A saját kérdéseitekre, ha csak egy mód van rá, ne írjatok be választ; van, aki aszerint szűri a kérdéseket, hogy meg van-e már válaszolva. Ha van rá válasz, akkor meg sem nézi, így aztán azért nem kapsz választ, mert pl odaírtad, hogy 'határidő: 18:00' vagy 'lécci sürgős'. Ezért fontos a jó kérdezés.

- Ha úgy érzed, hogy a válasz egyben megoldás is; esetleg megmentett egy egyestől vagy házi feladat-hiánytól, akkor ne legyél rest és minimum köszönd meg. Ezt többféleképpen megteheted:

1. Kommentben odaírod, hogy Köszönöm (mosoly, szívecske fakultatív)

2. Van egy kék színű gomb, rá van írva, hogy köszönöm. Ezt akkor is használhatod, ha nem trollkodással van tele és valamit segített a megoldásnál.

3. Van ott még egy gomb, szép nagy és zöld színű; beleírva, hogy megoldásnak jelölöm. Ezt akkor használd, ha elégedett vagy a válasszal, örülsz, hogy kaptál segítséget, talán egy kicsit okosabb is lettél.

A megköszönések a válaszolóknak is jól esnek; elismered a munkájukat, a segítségüket, segítőkészségüket; az esetleges jó megoldásért kapott ötöst vagy piros pontot neked írják be, nem nekünk.

Néha a válaszadók is tévednek; elszámolják vagy eltévesztik, mi is emberek vagyunk, tévedhetünk, téveszthetünk. Attól, hogy megoldásnak jelöltél valamit, az még lehet megoldás akkor is, ha nem jó. (Nem az van írva, hogy jó megoldás, hanem csak annyi, hogy megoldás, legfeljebb rossz, így sikerült).

A kérdezők és egyéb kíváncsiskodók megnyugtatására:

A válaszadók ezért nem kapnak semmit, nincs pénzjutalom, se nyalóka, se kitüntetés; mindenki önszántából válaszol, így aztán nem érdemes értelmetlen kérdésekkel elárasztani a fórumot és gyorsan megválaszolni, mert senkit nem érdekel és az az általános tapasztalat, hogy úgyis hamar megunja aki ilyennel szórakozik. A válaszadók ugyanolyan hétköznapi emberek, mint ti; vannak köztük diákok, tanárok, dolgozó emberek családdal, munkával a háttérben, akik szabadidejükben segítenek. Tehát nem kell követelőzni, trágárul beszélni, fenyegetőzni, semmi értelme és a leckéd ettől nem lesz megoldva.

Próbáljunk meg hatékonyan együttműködni!

Köszönöm a segítők nevében is (Ha már eddig eljutottál nem csak úgy, hogy a végére lapoztál, az is valami).

Nem kell válaszolni, de előre is köszönök minden építő hozzászólást, észrevételt, ami előreviszi a közös munkát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
6
Középiskola / Egyéb

Válaszok

0