Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hello,esetleg valaki megtudná ezt csinálni nekem,magyarázattal leírva?

626
Ez egy átképzési feladatsor,és nem értem hogy kell megoldani.Előre köszönöm ha vagy olyan kedves hogy megcsinálod és le írsz hozzá egy magyarázatot,hogy hogy jött ki ez a megoldás stb.

I./1. feladat

Számítsa ki egy palack pezsgő fogyasztói árát (itallap szerinti árát, bruttó eladási árát),
ha a pezsgő bruttó beszerzési ára: 3 990 Ft, az alkalmazott árrés-szint: 68%!
Számítsa ki a pezsgő árképzése során alkalmazott haszonkulcsot is!
A pezsgő beszerzésekor és értékesítésekor felszámított (nettó) áfakulcs mértéke: 27%.
Számításai során a Ft adatokat egész számra, a haszonkulcsot 1 tizedes jegyre kerekítse!
Számításait az alábbi sorrendben végezze!

Nettó beszerzési ár:

Anyagfelhasználási-szint (Elábé-szint):

Nettó eladási ár:

Bruttó eladási ár:

Haszonkulcs:

I.2. feladat
Az Önök éttermében egy adag helyben fogyasztott marinált kecsege étlap szerinti ára 4900 Ft.
Az ár kialakításánál 3200 Ft árrést számítottak fel. Az alkalmazott nettó áfakulcs 18%.
Számításai során a forintösszegeket egész számra, a százalékban kifejezett értékeket egy tizedes-
jegyre kerekítse!
Számítsa ki:
- az étel nettó eladási árát,
- az értékesítési (vendégnek felszámított) áfa összegét,
- az étel nettó nyersanyagértékét (anyagfelhasználását),
- az étel bruttó nyersanyagértékét,
- a beszerzéskor kifizetett áfa összegét,
- az áfaegyenleget egy adag étel értékesítése esetén,
- az árrés- és az anyagfelhasználási szintet (elábé-szint),
- az alkalmazott haszonkulcsot!

Számításait az alábbi sorrendben végezze!
Nettó eladási ár:

Értékesítési áfa:

Nettó nyersanyagérték:

Bruttó nyersanyagérték:

Beszerzési áfa:

Áfaegyenleg:

Anyagfelhasználási szint:

Árrésszint:

Haszonkulcs:
I.3. feladat

Az Önök éttermében új koktél kerül bevezetésre. Számítsa ki egy adag Banana Colada koktél
bruttó eladási árát a megadott anyaghányad alapján, ha az üzletben 260%-os haszonkulcsot
alkalmaznak! Határozza meg az árrés összegét, a nettó eladási árat, valamint az árrés- és
ELÁBÉ-szintet!
Az alkalmazandó áfakulcs 27%. A részszámításokat a táblázat alatt számolja ki, a kapott
eredményeket vezesse be a táblázat megfelelő celláiba!
Kerekítési útmutató: a kiszámított forintadatokat és a százalékos értékeket egy tizedesjegyre, a
bruttó eladási árat egész számra kerekítse! A részszámításoknál az egy tizedesjegyre kerekített
eredményekkel számoljon tovább!

Megnevezés Mennyiségi
egység Mértékegység
Nettó beszerzési
ár (Ft) Nyersanyagérték
(Ft)
Fehér rum 0,03 liter 8 300
Cukorszirup 0,03 liter 90
Kókuszkrém 0,03 liter 2 500
Tejszín 0,03 liter 1 200
Ananászlé 0,12 liter 360
Banán 0,05 kg 470
Nettó nyersanyag-érték
(1 adagra)
----
----

-----

Fehér rum nyersanyagértéke:

Cukorszirup nyersanyagértéke:

Kókuszkrém nyersanyagértéke:

Tejszín nyersanyagértéke:

Ananászlé nyersanyagértéke:

Banán nyersanyagértéke:

Nettó nyersanyagérték összesen:

Nettó eladási ár:

Bruttó eladási ár:

Árrés:

Árrésszint:

ELÁBÉ-szint:


I.4. feladat

Az Önök éttermében egy palack (0,75l) Villányi Kékfrankost 6 300 Ft-ért értékesítenek,
amelyért beszerzéskor 600 Ft áfát fizettek ki. Számítsa ki az ital nettó és bruttó beszerzési
árát, a nettó eladási árát, az árrés nagyságát, az alkalmazott haszonkulcsot, az árrés – és
ELÁBÉ szintet, valamint a palackonkénti áfaegyenleget! Az alkalmazandó áfakulcs 27%!
Kerekítési útmutató: a kiszámított forint adatokat és a százalékos értékeket egy tizedes jegyre
kerekítse! A részszámításoknál az egy tizedes jegyre kerekített eredményekkel számoljon
tovább!










I.5. feladat

Egészítse ki a következő mondatokat! Válaszait a kipontozott részre írja!

A/z …………………………………………...a gazdaság legkisebb fogyasztói egysége.
A/z ……………………………. azok a szükségletek, amelyek kielégítése a létfenntartáshoz
elengedhetetlen.
A/z ……………………………………….. a konkrét formában megjelenő szükséglet.
A/z ………………………… legfontosabb tényezői az ár, a kereslet, a kínálat és a jövedelem.
A/z ………………………………………… az az egység, ahol csak termelés történik.
A/z …………………………. a vásárlási alapból vásárolható áruk és szolgáltatások
mennyisége, a vásárlási alap reálértéke.


I.6. feladat
Az állítások után, a kipontozott részre írja oda a megfelelő fogalmat!

Az áru vagy szolgáltatás pénzben kifejezett ellenértéke: ……………………………………..
Az az eszköz, amelynek segítségével közöljük a vendéggel az üzletben kapható ételek
választékát és azok fogyasztói árát: …………………………………………………………….
Ennek az üzlettípusnak jellemzője, hogy reggelit, uzsonnát, helyszínen készített meleg
ételeket, cukrászsüteményeket kínál, széles az italkínálata, és kiemelt kávé, kávékészítmény
kínálat is jellemzi: ………………………………………………………………………………
Minden olyan okmány, amelyet gazdasági esemény számviteli nyilvántartása céljából
készítettek, és amely rendelkezik a számviteli törvényben meghatározott általános alaki és
tartalmi kellékekkel: …………………………………………………………………………….
Minden évben kötelező elkészíteni a vállalkozásoknak a leltározást megelőzően:……………………………………………………………………………………..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Egyéb

Válaszok

0