Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia 8.

63
Tudna valaki segíteni ebben?
Előre is nagyon köszönöm annak, aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
1., Futás hatására a pulzus a nyugalmi érték kétszeresére nő, a bal szívkama egy-egy összehúzódás alatt 120 cm3 vért juttat a főverőérbe. Az izomrostok nyugalmi állapotban a szíven percenként átáramló vérmennyiség kb. 20%-át használják fel, de munkavégzés hatására ez akár 80%-ra is emelkedhet.
2., Magyarország sajnos európai léptékben igen rossz helyen áll a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Arányaiban többen és fiatalabban halnak meg, illetve hosszabb ideig kénytelenek kialakult betegségekkel élni a magyar emberek, mint a környező országok lakói. Az összes halálozás több mint felét keringési elégtelenség okozza! Ezen tudatosabb életmóddal lehet változtatni, amihez szorosan hozzákapcsolódik

az egészséges táplálkozás,
a rendszeres testmozgás,
a kiegyensúlyozott lelki és szociális élet,
illetve hogy évente minimum egyszer konzultálunk a háziorvossal.
Ugyanakkor egyre gyakoribb jelenség mindennek az ellenkezője is. Ilyenkor általában a család, a barátok, esetleg a munka rovására túlzott hangsúly kerül a tudatos táplálkozásra, ritkábban a testmozgásra. Ez sem egészséges. Legyünk tehát tudatosak, de ne essünk át a ló túlsó oldalára!
3., Megváltozik a keringésben lévő vérmennyiség eloszlása is. Sokszorosára nő az izomzathoz jutó vér mennyisége, miközben a belső szervek, pél­dául a bélcsatorna kevesebb vért kap (1. ábra).

Az edzett és az edzetlen szervezet nem ugyanúgy képes a keringésben lévő vérmennyiséget növelni. Az edzetlen ember szívkamrájának térfogata kisebb, a kamra falának izomzata vékonyabb. A keringésben lévő vérmennyiség növekedését csak szaporább szívveréssel tudja elérni. Az edzetlen ember pulzusszáma már a kezdetektől meredekebben nő, és hamarabb éri el teljesítőképességének határait, mint az edzett szervezet (2. ábra).

Amikor az edzetlen ember hirtelen felindulásból mozogni kezd, gyakran kellemetlen élményben van része: kapkodja a levegőt, nagyon gyorsan ver a szíve, hamar kifullad, szédülni kezd. A tüneteket úgy lehet ­leküzdeni, ha fokozatosan szoktatjuk magunkat a terheléshez. Ha rendszeresen sportolsz, szervezeted egyre jobban képes alkalmazkodni a megnövekedett terheléshez. Egy idő után észreveszed, hogy kifejezetten élvezed és igényled a mozgást.

A keringésben lévő vérmennyiség eloszlása nyugalomban és fizikai terhelés során.
4.,
1