Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. osztályos kémia SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1055
Számítási feladat
a) Írd fel a szőlőcukor-molekula összegképletét, és számold ki a moláris tömegét!
Összegképlete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . M = . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . g/mol

b) A szőlőcukornak és a gyümölcscukornak ugyanaz az összegképlete, csak a molekulájuk szerkezete eltérő. Írd fel a gyümölcscukor-molekula összegképletét, és számold ki a moláris tömegét!
Összegképlete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . M = . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . g/mol

c) A répacukor molekulája egy szőlőcukor- és egy gyümölcscukor-molekula kapcsolódásával jön létre.
A folyamat során a két cukormolekulából egy vízmolekula lép ki. Írd fel a répacukor-molekula összegképletét, és számold ki a moláris tömegét!

Összegképlete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . M = . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . g/mol

d) A keményítő óriásmolekulái több száz szőlőcukor-molekula összekapcsolódásával jönnek létre. Minden egyes kapcsolódásnál egy vízmolekula lép ki. Számítsd ki egy 500 szőlőcukor-molekulából álló keményítőmolekula moláris tömegét!
M = . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

0