Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam ezeknek a feladatoknak a megoldásában. Hálás lennék, ha valaki segítene. :)))

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
645

1.) Vízzel félig töltött műanyag palackot felfújt lufival zárunk le. A palack aljáról egy szívószálat
vezetünk ki felfelé.
A szívószál teteje h = 51 cm-rel van a talaj fölött, a szívószál vége vízszintes.
A vízszint H = 4 cm-rel van a szívószál teteje alatt.
Azt tapasztaljuk, hogy ekkor a szívószálból kispriccelő víz a szívószál vége alatti ponttól vízszintesen
d = 14 cm-re éri el a talajt.
a) Milyen sebességgel hagyja el a víz a szívószálat?
b) Mekkora a lufi túlnyomása, ha a külső légnyomás p0 = 105 Pa?
KÉP CSATOLVA


2.) Van egy α = 20° hajlásszögű, h = 0,8 m magas lejtő, és egy m = 95 dkg tömegű test.
A test és a lejtő közötti csúszási súrlódási együttható μ = 0,18.
A testre először a lejtővel párhuzamos Fpárh, majd egy vízszintes Fv erővel hatunk úgy, hogy a test
állandó sebességgel feljusson a lejtő aljáról a tetejére.
Mekkora az Fpárh, ill. az Fv erő által végzett munka, és ezek hányszorosai a helyzeti energia
megváltozásának? (Használja a 2A/1. d) és e) feladatokban levezetett képleteket az erőkre!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

0