Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkaerő-piaci egyenlőtlenségek?

171
Valaki meg tu. Melyek azok a foglalkoztatás elején jelentkező munkáltatói költségek, amelyeknek meg kell térülniük a munkáltató számára? Mi történik, ha esetleg mégsem történik meg? Miért okozhat nehézséget a megtérülés?
2. Hogyan lehet megvalósítani, hogy a munkáltató és a munkavállaló osztozzon a szakképzés költségein és hasznán? Az emberi tőkébe való beruházások melyik típusa kényesebb ebből a szempontból? Miért probléma ezzel kapcsolatban, ha a bérek nem lehetnek "elég" alacsonyak?

3. Milyen okuk lehet a dolgozóknak a munkahelyváltásra, ha a képzésben való részvétel és a bevált dolgozók vállalatnál maradása kölcsönösen előnyös? Hogyan érinti ez a dilemma a fiatalokat? Hogyan biztosíthatja be magát egy munkáltató, hogy az általa kiképzett fiatalt nem fogja elcsábítani egy másik vállalat, magasabb bérért, de összességében alacsonyabb költséget vállalva, mint a képzés esetén? Értékeljék a fiatalok mobilitásának jellemzőit abból a szempontból, hogy a vállalatok hajlandók lesznek-e őket képezni!

4. Az emberitőke-beruházás mérlegelésének megismert szempontjai alapján elemezzék, mi lehet a magyarázata, amennyiben a szegények illetve (bizonyos képzettségi szinteken) a nők kevésbé iskolázottak!

5. Mi lehet a magyarázata, ha a tanulmányaikat egy adott szinte befejezett illetve a befejezetlen munkavállalók bérkülönbsége idővel növekszik? Értékeljék a jelzéselmélet következtetéseit az iskola társadalmi haszna szempontjából!

6. Az olvasott tanulmány szerint a már említetteken kívül milyen konkrétabb okai lehetnek a vállalatoknak, hogy vonakodjanak képzést biztosítsanak a fiatal dolgozóiknak? Milyen indokokkal fordulhat elő, hogy ellenkezőleg, a vállalatspecifikus képzés mellett akár általános jellegű képzést is hajlandóak nekik nyújtani?
dná válaszolni nekem az alábbi kérdéseket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
munkaerőpiac, munkahely, költségek
0
Felsőoktatás / Egyéb

Válaszok

0