Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biosz

1001
Miért különleges a rovarok légzése és keringése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
A légzőszerv a rovaroknál a trachearendszer. Ez a test felszínéről induló és egyre jobban elágazó csőrendszer, melynek legvékonyabb hajszálcsövei trachea végsejtekben végződnek. E sejtek nyúlványai a testi sejtekbe nyúlnak, vagy azok közé. A testfolyadék tehát légzési gázokat nem szállít, azt a trachea rendszer végzi. Sok kutató szerint a trachealégzés az evolúció során többször, több csoportnál kialakult egymástól függetlenül. A légzés a következőképpen zajlik. A légcsövek a potroh két oldalán nyílnak. A kilégzés aktív, energiaigényes folyamat. Az állat izmaival hosszanti tengelyének irányában teleszkópszerűen összehúzza potrohát, melynek térfogata csökken, így a gázok a légcsövekből kiáramlanak. A belégzés passzívan zajlik, energiabefektetést nem igényel. Ha az izmok elernyednek akkor a potroh rugalmasságának köszönhetően kitágul, ennek következtében a levegő beáramlik.

A rákok a lábak tövénél található kopoltyúkkal lélegeznek, a légzési gázokat a keringés szállítja.
A pókok egy része trachearendszerrel lélegzik, más részük viszont lemezes tüdővel végzi a gázcserét. A vékony hámmal borított lemezekből álló tüdő a potroh hasoldalán nyíló páros üregben helyezkedik el. A légzési gázokat, a keringési rendszer szállítja.

A rovaroknál az oxigént nem a keringési rendszer, hanem a sejtekig elágazó légcsőrendszer biztosítja, így a rovarok differenciálatlan keringési rendszere mellett is lehetséges a gyors mozgás. A testfolyadékot áramoltató szív tulajdonképpen a rovarok hátoldalán végighúzódó, hátul zárt, elöl nyitott és az oldalán lyuggatott cső, amelyhez kívülről izmok tapadnak. Ezek összehúzódása megnöveli a cső térfogatát és a szövetek közül az oldalsó nyílásokon a csőbe szívódik a testfolyadék. Az izmok elernyedésekor pedig a fej felé nyomja a csőszerű szív a testfolyadékot.
Módosítva: 3 éve
0